Bidenova kriza pretvara se u ozbiljnu prijetnju

Foto: Profimedia

Predsjednik SAD-a Joe Biden morat će učiniti mnogo više kako bi smirio paniku u redovima Demokratske stranke zbog svog užasnog nastupa u debati s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom prošlog tjedna, i to brzo, piše u analizi CNN.

Nakon što je zastupnik iz Teksasa Lloyd Doggett sinoć postao prvi demokratski zastupnik koji je zatražio da se Biden povuče, čelnici stranke sada traže više pojedinosti o predsjednikovu zdravstvenom i mentalnom stanju dok tjeskoba oko njegove kampanje prerasta u sve veću prijetnju njegovom reizboru.

Panika u redovima demokrata

Svaki napor koji predsjednik, njegova Bijela kuća i predizborni timovi ulože da riješe problem na kraju ga pogorša. Biden se, primjerice, sinoć našalio s donatorima da je "skoro zaspao na pozornici" s Trumpom nakon dva iscrpljujuća putovanja u Europu prošlog mjeseca. Bio je to čudan pokušaj da odagna sumnje u svoje sposobnosti za izvršavanje dužnosti predsjednika s obzirom na to da traži drugi mandat u 81. godini.

Sama debata je iskristalizirala mnoge strahove demokrata o Bidenovim izgledima te je išla u prilog dugogodišnjim optužbama Trumpa da je Biden psihički i mentalno na jako niskoj razini.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre jučer je održala brifing koji je bilo gotovo jednako teško gledati kao i samu debatu. Rekla je da je Biden bio prehlađen tijekom rasprave, da nije uzimao lijekove, ali da se sada osjeća bolje. Nije željela pojasniti zašto je Biden izgledao pogubljeno, zašto je davao nesuvisle i nerazumljive odgovore i zurio otvorenih usta dok je Trump govorio tijekom debate.

Ranjivi Biden

"Najbolji pokazatelj budućeg ponašanja je učinak u prošlosti", rekla je Jean-Pierre naglasivši da je pravi test Bidenovih sposobnosti bio njegov učinak na dužnosti u posljednje 3 i pol godine.

Ali pitanje koje je postavljeno u raspravi bilo je mogu li birači zamisliti da Biden sa svojim smanjenim sposobnostima u potpunosti odsluži još jedan mandat, koji bi završio s 86 godina na leđima. Jean-Pierre je rekla da shvaćaju kako se američki narod osjeća. No nakon njezinog brifinga još je više pitanja o tome što se stvarno događa unutar predsjednikova najužeg kruga.

Pozivi javnosti da se Biden povuče kako bi stranka mogla izabrati drugog kandidata još nisu blizu kritične točke. No zabrinutost visokopozicioniranih demokrata ne mogu zanemariti ni Biden ni njegov tim. Krajnji ishod strke oko Bidena sada nije moguće predvidjeti, što je iznimno ranjiva pozicija za predsjednika koji traži drugi mandat.

"Egzistencijalno pitanje je kako spriječiti Trumpa da bude predsjednik"

Demokratski senator Peter Welch iz Vermonta rekao je da je "veliko pitanje pred debatu bilo pitanje dobi, a ishod rasprave to je pitanje samo intenzivirao".

"Egzistencijalno pitanje s kojim se suočava Demokratska stranka je kako spriječiti Trumpa da bude predsjednik te bi svaka odluka koju će donijeti trebala biti u svrhu zaštite demokracije i Amerike," rekao je CNN-ov analitičar Welch Abby Phillip .

Najveći problem je što je Bidenova prednost kao mudrog, trezvenog i državničkog političara nasuprot divljeg Trumpa izbrisana nagađanjima o Bidenovu zdravlju. Biden je trebao iskoristiti raspravu da prijeđe u vodstvo, a sada je možda prokockao svoju najbolju priliku da prestigne Trumpa.

Novi intervju Bidena u svrhu smirivanja javnosti

U novom pokušaju smirivanja zabrinute javnosti Biden je dao intervju Georgeu Stephanopoulosu, koji će biti emitiran u dijelovima u petak i nedjelju.

Demokratski guverner Andy Beshear iz Kentuckyja rekao je za CNN da je Bidenova debata bila "gruba" i da će, što god ankete pokazale, to naštetiti njegovoj kampanji.

"Joe Biden je naš kandidat i na kraju će odluka o tome hoće li ostati ili ne pasti na njega i njegovu obitelj", rekao je Pameli Brown Beshear, kojeg se spominjalo kao potencijalnu zamjenu ako Biden odustane. "Ali mislim da nema ničeg lošeg u tome da se od predsjednika traži da malo više razgovara s američkim narodom o svom zdravlju ili nastupu u toj debati", rekao je Beshear.

Legitimna pitanja o Bidenovom zdravlju

Poput Besheara, bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi obrazložila je svoje komentare rekavši da je Biden sjajan predsjednik i da bi Trump predstavljao ozbiljnu prijetnju vladavini prava. No špekulirala je i o predsjednikovom zdravlju.

"Mislim da je legitimno reći je li ovo samo epizoda ili trajno stanje", rekla je sinoć dodavši da je pošteno postaviti isto pitanje i Trumpu o njegovim mentalnim kapacitetima.

Demokratski zastupnik iz Illinoisa Mike Quigely jedan je od onih koji su pozvali Bidena da odustane od utrke rekavši da će odluka o Bidenu imati velik utjecaj ne samo na predsjedničke izbore već i na odnos snaga u američkom Kongresu, Senatu i Zastupničkom domu.

"Postoji velika i sve veća skupina demokrata Zastupničkog doma koja je zabrinuta oko Bidenove predsjedničke kandidature", rekla je još jedna anonimna zastupnica demokrata Brianni Keilar za CNN. "Duboko smo zabrinuti zbog njegovog zdravlja i njegove sposobnosti da pobijedi Trumpa. Želimo mu dati prostora da donese odluku i eventualno odstupi te ćemo biti sve glasniji ako to ne učini", rekla je.

Ankete ne idu u prilog Bidenu

U međuvremenu je nova anketa CNN-a pokazala da tri četvrtine Amerikanaca vjeruje kako bi demokrati imali bolje šanse da pobijede Trumpa s nekim drugim kandidatom. Čak je i nepopularna potpredsjednica Kamala Harris bolje prošla u borbi s Trumpom od svog šefa.

Još jedan znak opasnosti za predsjednika je to što se neki demokrati pitaju što bi se dogodilo kad Biden više ne bi bio kandidat, a to je vrlo izazovno pitanje s obzirom na nadolazeću konvenciju na kojoj bi trebao biti potvrđen demokratski kandidat za predsjednika.

Zastupnik iz Južne Karoline James Clyburn, jedan od Bidenovih najžešćih pristaša, rekao je da i dalje vidi predsjednika na prvom mjestu. No ponudio je i potporu za potpredsjednika. "Podržat ću ga ako se povuče", rekao je Clyburn dodavši kako bi u tom slučaju kandidatkinja trebala biti Kamala Harris.

Kamala Harris kao rezervna opcija?

Senatorica Laphonza Butler također je rekla da još uvijek podržava Bidena. No snažno je podržala svoju kolegicu iz Kalifornije Harris. "Mislim da je napravila nevjerojatan posao kao partnerica predsjedniku, vodeći stranku i državu i mislim da će to i dalje biti", rekla je Butler. Spomenuti Andy Beashar također ima samo riječi hvale za Harris.

Anketa CNN-a pokazuje da je Harris blizu Trumpa, u prosjeku je Trumpova prednost 47 posto prema 45 posto, što je unutar statističke pogreške. Biden je, pak, pao za 6 postotnih bodova u odnosu na bivšeg predsjednika.

No potpredsjednica zasad odbacuje glasine o mogućoj kandidaturi. "Joe Biden je naš kandidat. Pobijedili smo Trumpa jednom i pobijedit ćemo ga opet, točka", rekla je i dodala da je ponosna što je potpredsjednica Joeu Bidenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.