BiH dobila proračun i otvorila mogućnost da dođe do milijarde eura iz EU

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici koja je prvi put u povijesti održana u Mostaru proračun državnih institucija u iznosu od 694 milijuna eura čime je otvoren prostor da te zemlja pristupi i sredstvima Plana rasta Europske komisije za zapadni Balkan.

Nakon što su u ponedjeljak čelnici vladajućih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka na sastanku u Mostaru postigli dogovor, državno Vijeće ministara jednoglasno je usvojilo proračun i uputilo ga u dalju proceduru. Uz to postignut je dogovor i oko raspodjele sredstava. 

"Donošenjem ovoga proračuna smo stvorili uvjete za nesmetan rad, za funkcioniranje naših institucija. Stvorili smo pretpostavke za realizaciju Plana rasta koji je odobrila Europska komisija za zemlje ove regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu", rekla je na konferenciji za novinare predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto. 

Da bi državni proračun bio donesen, u Parlamentarnoj skupštini BiH mora ga još odobriti tročlano Predsjedništvo te zemlje koje je po Ustavu njegov službeni predlagač. 

Popis od 113 reformi

Potporu proračunu institucija BiH uvjetovali su političari iz Republike Srpske s raspodjelom sredstava od korištenja radiofrekvencijskog spektra i trošarina na gorivo koja godinama stoje na računima državnih agencija.

U četvrtak su ministri dogovorili raspodjelu 38 milijuna eura između dva entiteta i države koji će se koristiti za infrastrukturne projekte i potporu javnim radio televizijskim postajama. 

Predsjedavajuća Krišto izvijestila je i kako je Vijeće ministara dostavilo Europskoj komisiji popis reformi koje ta zemlja treba provesti kako bi koristila oko 1.085 milijardi eura koje je Europska komisija dodijelila Bosni i Hercegovini u sklopu Plana rasta za zapadni Balkan.  

Dodala je kako se vlasti BiH ne mogu usuglasiti oko tri od 113 reformi. 

Sjedište Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je u Sarajevu gdje održava sjednice. Prva takva sjednica u povijesti održana je u zgradi državnih institucija u Mostaru zbog tehničkih problema sa sustavom hlađenja u njihovu središtu u Sarajevu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.