Bijes u Njemačkoj i Poljskoj zbog povijesne razmjene zarobljenika

Foto: Profimedia

Povijesna razmjena zarobljenika između Rusije i Zapada, koja se dogodila prekjučer, u Njemačkoj je naišla na raznolike reakcije. Podsjetimo, u jednoj od najvećih i najsloženijih razmjena zarobljenika od Hladnog rata, dvadesetak Amerikanaca, Nijemaca i ruskih disidenata pušteno je na slobodu u zamjenu za osam Rusa zatvorenih u pet različitih zemalja.

Među oslobođenim Amerikancima je i Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala. Bio je uhićen u Rusiji pod neozbiljnim optužbama za špijunažu, a nedavno je osuđen na 16 godina zatvora.

"Nitko nije olako prihvatio ovu odluku"

Glavna "nagrada" za Moskvu bio je Vadim Krasikov, pukovnik ruske tajne službe povezan s Kremljem, koji je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva čečenskog disidenta u javnom berlinskom parku usred bijela dana 2019. godine.

"Nitko nije olako prihvatio ovu odluku da deportira ubojicu osuđenog na doživotni zatvor nakon samo nekoliko godina u zatvoru", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz dok je čekao da oslobođeni stignu u zračnu luku u Kölnu u četvrtak navečer.

"Osjetljiva dilema"

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u radijskom je intervjuu spomenula veliku razmjenu zatvorenika u četvrtak kao "vrlo osjetljivu dilemu" koja "s pravom dovodi do velike, velike potrebe za razgovorom".

Obitelj ubijenog disidenta osjećala se "razočarano" i odluku smatra "neshvatljivom", rekla je za Politico Inga Schulz, odvjetnica koja ih je zastupala tijekom suđenja.

"Obitelj bi voljela da je prethodno bila uključena u barem jedan razgovor", rekao je Schulz. Dodala je da su, međutim, “sretni zbog svakog života koji se može spasiti”.

Poljska vlada na udaru

Dogovor je izazvao i burne reakcije i u Poljskoj, gdje se vlada našla na udaru kritika oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) jer nije uključila Andrzeja Poczobuta u razmjenu, poljskog novinara zatvorenog u Bjelorusiji - ključnoj saveznici Rusije.

Kao dio razmjene, Poljska je oslobodila Pavela Rubtsova - također poznatog kao Pablo Gonzales, španjolsko-ruskog "novinara". Uhićen je u veljači 2022. blizu granice s Ukrajinom i optužen je da je ruski obavještajac.

Mariusz Kamiński, bivši koordinator specijalnih službi pod bivšom administracijom PiS-a, napisao je na X-u da je vlada poljskog premijera Donalda Tuska "dala svog najvrednijeg agenta Rusima, a da nije dobila ništa zauzvrat".

Nejasno je je li Poljska imala bilo kakvu izravnu korist, ali Amerika je jedan od najbližih političkih i vojnih saveznika Poljske.

"Ovo bi mogao biti presedan"

U Njemačkoj su organizacije za ljudska prava i oporbeni političari ustvrdili da oslobađanje osuđenog ubojice u zamjenu za političke zatvorenike omogućava dodatnu mogućnost Putinovom režimu za vršenje pritiska na Zapad. Tvrde da bi ovakva razmjena mogla biti samo poticaj Putinu da nastavi sa špijunažom i političkim ubojstvima na Zapadu.

“Ovo bi moglo predstavljati presedan”, rekao je za Politico Roderich Kiesewetter, visokopozicionirani dužnosnik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU). “Bojim se da će se rizik od ruske sabotaže ili terorizma sada povećati”, rekao je, dodajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao da njegovi špijuni i ubojice ne moraju strahovati od posljedica.

Njemačka vlada nije ublažila kaznu Krasikovu. Umjesto toga, prvi put u povijesti, ministar pravosuđa Marco Buschmann naložio je javnom tužitelju da suspendira Krasikovljevu kaznu za deportaciju - što znači da bi mogao biti odmah uhićen ako ponovo uđe u Njemačku, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Njemačka je bila najveća prepreka Washingtonu

Uvjeravanje Scholza da pristane na oslobađanje Krasikova bila je najveća prepreka za Washington u postizanju dogovora, potvrdio je američki dužnosnik, koji je zatražio anonimnost kako bi mogao komentirati osjetljivu temu.

Njemačka je u početku samo bila voljna osloboditi Krasikova u zamjenu za zatvorenog oporbenog vođu Alekseja Navalnog, rekao je Christo Grozev, bugarskom istraživačkom novinaru koji je istražiteljima u Berlinu pomogao otkriti Krasikovljev pravi identitet.

Kada je Navalni umro početkom ove godine, Grozev je u intervjuu za CNN rekao: “Bilo je vrlo teško realizirati dogovor." Njemačka je nastavila pregovarati pod ključnim uvjetom - da Putin plati puno veću cijenu: osam zatvorenika umjesto jednog, objasnio je Grosev.

Među njima je bio i Nijemac Rico Krieger, koji je u Bjelorusiji osuđen na smrt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.