Bijes u Srbiji: Dvije sestre žive izgorjele na balkonu

Screenshot: YouTube (RTV Novi Pazar)

OVOG vikenda je u Novom Pazaru, u Srbiji, u jednoj zgradi došlo do požara u kojem su poginule dvije sestre, a od posljedica požara danas je preminula i njihova majka.

Na terasi stana u plamenu izgorjele su dvije sestre, Šemsa i Alisa. Šemsa je imala 25 godina, Alisa 33 godine, dok je njihova majka imala 60 godina.

Kako piše Telegraf, dvije sestre su se do posljednjeg trenutka nadale da će biti spašene iako je vatra bila oko njih. Osam osoba ozlijeđeno je u požaru, a zbog tragične smrti dviju sestara i njihove majke, u Novom Pazaru su proglašena dva dana žalosti.

Snimka na društvenim mrežama zgrozila Srbiju

Požar je započeo u jednom stanu i brzo se proširio na ostatak zgrade dok su stanovnici bježali iz svojih stanova. Kako javlja Telegraf, vatrogasci nisu stigli dovoljno brzo kako bi spasili sve ugrožene. Tako su se dvije sestre našle na terasi stana koju je također zahvatila vatra.

Telegraf javlja da se vatrogasci nisu imali kako popeti do njih pa su mogli samo šmrkom polijevati terasu kako bi ih spasili. To nije bilo dovoljno i dvije sestre izgorjele su na terasi.

Uz gubitak dva života na ovakav način, strašna je i činjenica da je netko snimio cijelu situaciju u kojoj dvije žene na terasi okružene vatrom zapomažu da im se pomogne i vrište u bolovima sve do smrti.

Video je objavljen na društvenim mrežama, a kako piše Telegram, izrazito je uznemirujući.

"Srce me boli"

Jedan od susjeda, Ramiz Mavrić, izjavio je da taj prizor neće nikada zaboraviti.

"Gledali smo susjede kako žive gore, nismo im mogli pomoći, vatra je brzo gutala sve pred sobom. Izgorjele su na balkonu, odakle su dozivale pomoć. Vatrogasci i policajci su odozdo prskali vodom, ali uzalud. Vatra je bila velika", rekao je za Telegraf.

Javljaju i kako brat preminulih sestara nije bio u zgradi u trenutku požara, a dan nakon nesreće je rekao da je vatra otopila zidove te da je izgorjela krovna konstrukcija.

"Srce me boli kada pomislim da su moje sestre umrle u stravičnim mukama", rekao je.

Njihova sestra Senada ispričala je, pak, da je gledala snimku smrti svojih sestara te kako ne vjeruje da ih vatrogasci nisu uspjeli izvući.

Poručila je da je sestra Alisa, koja je preminula, razvedena te da s bivšim mužem ima dvoje djece. Rekla je da je sreća što bivši muž nije rano tog jutra doveo djecu k njoj jer bi i ona možda stradala.

Gradsko vijeće nije prihvatilo izvještaj vatrogasaca, građani optužuju vatrogasce

U Novom Pazaru se vodi rasprava o tome tko je kriv za požar. Ured za izvanredne situacije i Gradsko vijeće nisu prihvatili izvješće vatrogasaca o gašenju požara, javlja Telegraf.

Kako javlja Al Jazeera Balkans, iz Gradskog vijeća su poručili da se izjave očevidaca ne poklapaju s izvješćem vatrogasaca.

Gradska uprava i građani optužuju vatrogasce da na požar nisu reagirali na vrijeme i primjereno, a postavlja se pitanje i o tome jesu li dovoljno tehnički opremljeni.

Šef vatrogasne službe Danko Belić poručio je da su reagirali brzo i u skladu sa svojim mogućnostima. No na društvenim mrežama se i dalje raspravlja o odgovornosti te se proziva ministra policije Nebojšu Stefanovića, ali i predsjednika Vučića.

Građani Novog Pazara poručuju putem društvenih mreža da vatrogasci nisu dovoljno dobro opremljeni te postavljaju pitanje što bi se dogodilo da dođe do požara na višim katovima zgrade od 3. kata, kao što je ovdje bio slučaj.

Očevici su rekli da su požar gasili i dobrovoljci, stanari zgrade, a ističu kako vatrogasci, iako daju maksimum od sebe, nisu dovoljno dobro opremljeni.

Pomoćnik ministra: Sve je funkcioniralo bez problema

Na optužbe je reagirao pomoćnik ministra i načelnika Odjela za izvanredne situacije MUP-a Srbije, koji je rekao da je sve funkcioniralo bez problema.

"Netočne su informacije koje iznose pojedini političari da reakcija vatrogasaca prilikom nedavnog požara u Novom Pazaru nije bila adekvatna i dovoljno brza", rekao je. Ispričao je i kako su vatrogasci jako pogođeni ovim optužbama te se osvrnuo i na snimku koja kruži društvenim mrežama. Rekao je da ta snimka pokazuje samo dio intervencije gašenja požara te da se ne vidi kako vatrogasci s vozilima i opremom požar gase s glavnog ulaza u zgradu.

"Vatrogasci su na licu mjesta bili za 6 minuta od prijave požara", rekao je i dodao da je kada su stigli, utvrđeno da gore treći i četvrti kat te dio krova. "Točnije, požar je već bio u razbuktaloj fazi", zaključio je.

"Da je dojava stigla ranije i da je po dolasku na lice mjesta požar bio u početnoj fazi, vatrogasci bi imali daleko veće šanse za spašavanje nastradalih", dodao je. Poručio je da su u gašenju požara sudjelovala 23 vatrogasca s 8 vatrogasnih vozila.

Rekao je i kako u ovom slučaju ne bi bilo pomoći od zračnog jastuka jer je prije njegovog postavljanja potrebno ugasiti požar. Kaže da ne bi pomogle ni automehaničke ljestve jer nije bilo manevarskog prostora na lokaciji te da je i za njihovo postavljanje potrebno pet do šest minuta.

Na kraju je rekao kako su ovdje korištene aluminijske ljestve te da su postupci vatrogasaca bili primjereni, prenosi Telegraf.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.