Bild: Ovo je berlinski propovjednik mržnje koji je radikalizirao terorista

Screenshot: TikTok

Austrijski vrh policije jučer je izvijestio o planovima za napad na koncert Taylor Swift nakon što je 19-godišnjak makedonskih korijena sve priznao i opširno opisao kako je mislio izvesti napad. Uz njega, uhićen je 17-godišnji Luca koji je hrvatsko-turskih korijena te 15-godišnjak turskih korijena.

19-godišnji terorist planirao je ubiti sebe i veći broj osoba koje bi ispred stadiona slušale koncert Taylor Swift. Procjena je da bi ispred stadiona bilo oko dvadeset tisuća ljudi. 17-godišnjaka je policija uhitila ispred stadiona, međutim njegov odvjetnik tvrdi da nema nikakve veze s terorizmom ni planovima za napad.

Bild: Berlinski islamistički propovjednik mržnje radikalizirao terorista

Danas njemački Bild piše kako je 19-godišnjak koji je prije oko mjesec dana dao prisegu Islamskoj državi radikaliziran preko interneta te da ga je radikalizirao berlinski propovjednik mržnje Abul Baraa čije je pravo ime Ahmad Armih. Bild se pritom poziva na izvore iz tajnih službi.

Baraa je do 2020. godine bio u As-Sahaba džamiji u Berlinu u koju je policija upala 2018. zbog sumnje da financira terorizam i koja je sada zatvorena.

Bild podsjeća da je Baraa preko džamije održavao veze s vođama islamističke scene i, u nekim slučajevima, s nasilnim džihadističkim salafizmom. Nakon što je džamija zatvorena, većinu svojih aktivnosti preselio je na internet, na društvene mreže preko kojih dolazi do tisuća pratitelja.

Njemački ured za zaštitu ustava upozorio je već na njega: "Zatvaranje njegove berlinske džamije i pandemija korone doveli su do većeg angažmana na društvenim mrežama. Tamo su njegova retorika i njegov stil prezentacije posebno popularni među mladima."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.