Bild: CDU Angele Merkel potajice kuje plan o podizanju ograda na granicama

Foto: Hina

GRUPA zastupnika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel potajice kuje plan o podizanju ograda na njemačkim granicama, tvrdi u jučerašnjem izvješću tabloid Bild.

Prema navodima, riječ je o velikoj i utjecajnoj frakciji čiju jezgru čini "parlamentarni krug" za promicanje interesa poslodavaca i tvrtki srednje veličine (PKM). Ugrubo, riječ je o oko 188 od 311 zastupnika CDU-a i sestrinske bavarske stranke CSU. 

"Mi moramo zaustaviti strujanje izbjeglica," rekao je predsjednik PKM-a Christian Freiherr von Stetten za Bild. "Razmišljanje o fortifikacijama ne bi trebalo biti tabu".

Stranački "disidenti" od politike Angele Merkel također ponavljaju pozive za odrješitije djelovanje prema izbjeglicama s Balkana, uz zahtjev da se sve pridošlice iz "sigurnih zemalja ishodišta" po kratkom postupku vrate kućama.

"Politička ucjena"

Deutsche Welle piše da "tajni plan" dolazi s prikrivenom prijetnjom kancelarki Merkel koja se može prihvatiti kao politička ucjena. Von Stetten je izrazio uvjerenje da vlada ima "učinkoviti plan" za zaustavljanje priljeva, ali da "parlamentarna grupa mora reagirati ako on u dolazećim tjednima ne ispuni očekivanja".

Upitan da pojasni komentar, von Stetten je za DW dodao da se rasprava vodi oko "dugoročnih projekta u zemljama ishodištima izbjegličke krize i kratkoročnim" kakvo je nedavno smanjenje davanja i prava za tražitelje azila.

"Ako ove aktivnosti ne dovedu do traženog uspjeha, mi se moramo dogovoriti oko daljnjih mjera koje su predmet internih rasprava."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.