Bitcoin leti u nebo. Evo zašto je skok drukčiji danas nego prije par godina

Foto: Statista

BITCOIN, prva digitalna kriptovaluta koja je nastala prije 11 godina, prešla je dug put s vrtoglavim usponima i padovima. No ništa se u posljednjih deset godina ne može mjeriti s eksplozivnim rastom koji ima od listopada prošle godine. Zahvaljujući tom silovitom skoku bitcoin je danas prvi put prešao pomalo nadrealnu cijenu od 50 tisuća dolara. 

Jutros u 7:30 po Istočnoameričkom vremenu (13:30 po našem) bitcoin je porastao za 3% i dosegao 50.487 dolara, da bi kasnije pao za 0.6% na 48.952 dolara, prema stranici podacima Coin Metrics. 

>> Bitcoin prvi put dosegnuo vrijednost od 50.000 dolara

Glavni poticaj za novi rast svakako su nedavne vijesti da velike kompanije Tesla, Mastercard i BNY Mellon ulažu značajna sredstva u kriptovalute.

Prošlog ponedjeljka kompanija Elona Muska, Tesla, objavila je da je kupila 1.5 milijardi dolara bitcoina kao dio nove strategije ulaganja kako bi "s više fleksibilnosti diverzificirala i maksimizirala dobit". Uz kupnju bitcoina Tesla je objavio da će početi primati bitcoine kao platežno sredstvo za svoje proizvode. Time je Muskova tvrtka postala prvi proizvođač automobila koji prima bitcoine.

Elon Musk kupio 1.5 milijardi dolara bitcoina, promovira ga i na Twitteru

Posebno je zanimljivo što je, osim ulaganja u bitcoin, Musk po svemu sudeći dao vjetar u leđa bitcoinu, ali i drugoj kriptovaluti zvanoj dogecoin, svojim tvitovima u kojima ih duhovito, ali energično promovira i potiče svoje pratitelje da ulažu u njih. 

"Bitcoin je moja sigurna riječ", napisao je tako u tvitu od 20. prosinca 2020.

"Dogecoin je narodna kripto(valuta)", tvitao je pak 4. veljače.

"Kupio sam nešto dogecoina za (svog sina) X-a, da može biti mali ulagač", tvitao je potom i 10. veljače uz video svog sinčića. 

Skok dogecoina je, zanimljivo, nastupio otprilike u isto vrijeme kad i siloviti skok dionice posrnulog američkog lanca trgovina videoigara GameStop, koji su potaknuli milijuni malih ulagača u borbi s velikim investitorima s Wall Streeta. Musk je na Twitteru promovirao i GameStop. 

>> Wall Street fondovi izgubili milijarde jer ih je nadmudrila ekipa s Reddita

O razmjerima utjecaja koji Musk ima dovoljno govori činjenica da je vrijednost bitcoina skočila 20% 29. siječnja nakon što je ovaj ekscentrični južnoafričko-američki poduzetnik, odnedavno najbogatiji čovjek na svijetu, dodao hešteg #bitcoin u svoju biografiju na Twitteru. To je, kako se sad čini, bila najava da kroz Teslu planira ulagati u ovu kriptovalutu i implementirati je u svoje poslovanje. 

Bitcoin skočio i 2017. pa se srušio 2018.

Valja, ipak, napomenuti da je bitcoin imao strelovit uzlet i 2017. i nešto manji 2019., iako ni jedan ni drugi nisu bili ni približno tolikih razmjera kao aktualni skok.


Izvor: Statista

No nakon skoka 2017. uslijedio je dramatični pad 2018., kad je bitcoin izgubio čak 80% vrijednosti. To je zasigurno donijelo velike gubitke onima koji su uložili u ovu kriptovalutu dok je bila u uzletu, a zatim je prodali po manjoj cijeni. Ipak, oni koji su zadržali svoje bitcoine sada imaju razloga slaviti. Bitcoin je na vrhuncu 2017. vrijedio manje od 20 tisuća dolara, a danas vrijedi otprilike 250% više - i nekih 15 puta više nego što je vrijedio u svojoj najnižoj točki 2018. 

>>Bitcoin je drastično pao, slavni ekonomist tvrdi da se radi o najvećem balonu u povijesti

Čuveni ekonomist Nouriel Roubini, poznat po predviđanju financijske krize 2008., te je 2018. upozoravao da je bitcoin najveći balon u povijesti  - "majka svih balona" koju preferiraju "šarlatani i prevaranti", kako je tada rekao - i da mu slijedi potpuni krah. 

Ovaj put je drukčije

Danas je, međutim, jasno da je njegovo predviđanje da će vrijednost bitcoina pasti "sve do nule", jer je njegova "fundamentalna vrijednost nula", promašeno, barem zasad. Ulaganja Tesle, Mastercarda, investicijske banke Mellon, a potencijalno i PayPala, potaknula su mnoge ulagače na zaključak da je aktualni uzlet suštinski drukčiji od onih prijašnjih. Divovi s Wall Streeta, investicijske banke JP Morgan i Morgan Stanley također razmišljaju o ulaganju u bitcoin, javlja Business Insider.

"Mislim da je bitcoin danas mnogo stabilnija imovina nego što je bio prije tri godine. Od ožujka 2020. godine vidljiv je ulazak institucija u bitcoin i mislim da će se taj trend 2021. nastaviti. Postoje entuzijasti koji bitcoin vide kao sredstvo razmjene, ali osobno vjerujem da će bitcoin postati uvjerljiv primjer očuvanja vrijednosti", komentirao je Michael Saylor, direktor MicroStrategyja, kompanije za korporativni softver, za CNBC.

"Sad kad je bitcoin probio prag od 50.000 po coinu, vjerujem da dolazimo do točke preokreta gdje bitcoin u biti postaje rezervna valuta interneta. Sad kad najbogatiji čovjek na svijetu (Elon Musk) stavlja bitcoine u bilancu Tesle, mislim da će institucije imati mnogo više javno prihvatljivog opravdanja da alociraju bitcoin. Morate razumjeti, s ovim potezom je sad svatko tko ima dionice Tesle izložen prema bitcoinu. Normalizacija bitcoina koja se upravo odvija ne smije se podcjenjivati", komentirao je za Business Insider suosnivač platforme za blockchain Chainlink, Sergey Nazarov. Blockchain je, podsjetimo, decentralizirana digitalna tehnologija na kojoj se temelje sve kriptovalute. 

"Tvrtke kao što su Google Pay i Samsung Pay također razmišljaju o ulasku u kriptovalute preko Bitpaya. Očekujemo da će se trend nastaviti u obliku ove digitalne imovine s uvođenjem novih proizvoda vezanih za bitcoin. Prirodni zamah cijene bitcoina potiču i ulagači na malo i institucionalni investitori", komentirao je za ovaj portal i Sumit Gupta, direktor i suosnivač kripto-mjenjačnice CoinDCX.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.