Bivši načelnik Molvi uvjetno osuđen, prije 17 godina oštetio općinu za 515.000 eura

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nekadašnji načelnik Općine Molve i bivši HSS-ov saborski zastupnik Ivan Kolar danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu jednogodišnju kaznu zatvora zbog optužbi da je prije 17 godina oštetio općinu kojoj je bio na čelu.

Kolar je na ponovljenom suđenju proglašen krivim da je za 515.000 eura oštetio Općinu Molve, ali i Croatia banku za oko 97.157 eura, a sve u korist tvrtke Jata kojoj je tako omogućio nezakonitu imovinsku korist od 612.191 eura.

Osuđeni vlasnik građevinske firme i direktor

Kako mu je izrečena uvjetna kazna, Kolar neće u zatvor ako u pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Na istu je kaznu osuđen i vlasnik građevinske tvrtke Jata Anđelko Toš, optužen da je Kolara poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, dok je direktor tvrtke Željko Radić osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora uz trogodišnji rok kušnje.

Prema nepravomoćnoj presudi sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Sanje Nole, sva trojica optuženika moraju oštećenoj Croatia banci u roku od 15 dana od nepravomoćnosti presude naknaditi 97.157 eura.

Uz to, sva trojica moraju solidarno naknaditi Općini Molve 62.109 eura, a Kolar i Toš dodatnih 452.924 eura, sve u roku od 15 dana od nepravomoćnosti presude.

Kolar je 12 godina bio načelnik Molva

Također, optuženici moraju platiti i trošak kaznenog postupka, i to po 1000 eura svaki.

Trojica optuženika uhićeni su početkom svibnja 2010. u policijskoj i Uskokovoj akciji nazvanoj Pročistač jer su nezakonitosti, među ostalim, otkrivene i pri izgradnji pročistača otpadnih voda u Molvama.

Kolar je 12 godina bio općinski načelnik Molva, a to je mjesto 2009. izgubio od HDZ-ovog protukandidata. U Hrvatskome saboru bio je u tri mandata, a bio je i predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza te savjetnik ministra poljoprivrede. S te je dužnosti razriješen odmah nakon uhićenja.

Nakon podizanja optužnice Kolar je u medijima izjavljivao da će iz svega izaći čist jer nema veze s financijskim prevarama. Tvrdio je i da je tvrtka Jata prevarila Općinu Molve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.