Bivši inspektor koji je razotkrio Vidoševićevo blago: Našli smo spaljene dokumente

INSPEKTOR Josip Vrbić je za HTV govorio o istrazi i svojoj ulozi u aferi Remorker. 

Podsjetimo, Vidošević je u podrumu svoje vile držao brojna skrivena umjetnička djela, a Vrbića je jedna od fotografija kolekcije stajala karijere. 

"Prilikom iznošenja stvari iz mog doma, vidi se visokopozicionirani agent, inspektor PNUSKOK-a, kako iznosi registratore iz moje kuće. Pogledali smo popis ljudi koji su bili u pretrazi kuće i ustanovili smo da on uopće nije među popisanim u pretrazi mog doma. Radi se o inspektoru Josipu Vrbiću", rekao je tad Vidošević.

Pozvao Vidoševića na detektor laži pred kamerama

Vidošević je na sudu kazao da su registratori bili uredno složeni u njegovoj radnoj sobi. Tvrdio je na sudu da je nestala dokumentacija koja se odnosila na njegovu umjetničku zbirku što je, kako je rekao, nenadoknadiv gubitak.

"Ovo što sam ja čuo je toliko, da sad ne ispadnem prostak, bedasto da se jednostavno ne može staviti u nikakav kontekst. Sam postupak koji se tamo odvijao nije ni na koji način stvorio mogućnost da ja tamo nešto uzimam", rekao je Vrbić i tvrdi da nikakve dokumente nije vidio. 

"Pitao sam osobno gospodina Nadana kako je moguće da za toliku količinu umjetnina nema dokumente. S druge strane, kad smo došli tamo, u kaminu je bila hrpa spaljenih dokumenata. Sve što je rečeno u medijima, ja to tumačim kao kad se utopljenik hvata za slamku. Ako je nekome stalo do istine, ja pozivam Nadana i vas da organizirate emisiju, da cijela javnost prati trenutak istine gdje ćemo staviti detektor laži pa ćemo razjasniti", rekao je. 

Kaže da mu je bilo u interesu da javnost sve zna. 

"Ako je postojao neki moj interes u cijeloj priči, to je interes da javnost zna. Druga stvar kako je to nabavljeno, sve se to može rekonstruirati. Kad dobijete sto kuna od nekoga, potrošite i poslije je njima teško ući u trag. Umjetnina je nevjerojatan trag, nju se čuva, ona traje i uz sebe veže priču", rekao je. 

"Odlučili smo prerezati gordijski čvor"

Kaže kako su detaljno pratili problematiku kriminaliteta s umjetninama. 

"U jednom trenutku smo sve informacije složili na jedno mjesto i to je koincidiralo pronalaskom Bogorodice. Odlučili smo da taj gordijski čvor prerežemo, da tu rak-ranu koja inficira prostor otvorimo i očistimo. Iz toga se izrodila velika operacija kodnog naziva Morana. Ja nisam mogao o tome govoriti niti ću sada govoriti jer me vezuje službena tajna", rekao je Vrbić. 

Upravo je istraga o nabavi 108 umjetnina za HGK pokrenula aferu Remorker i dovela do krunskog svjedoka optužbe Igora Premilovca, koji je progovorio o pronevjeri i pranju novca za Vidoševića.

"Ja sam više asistirao kolegama koji su popisivali umjetnine, kako se upisati, da se spreme za nošenje da se ne oštete i da se zbrinu tamo gdje trebaju biti zbrinute", kazao je Vrbić za HTV.

Podsjetimo, bivši šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević je prije nešto manje od tjedan dana na zagrebačkom Županijskom sudu iznio svoju obranu u aferi Remorker u kojoj je optužen zbog izvlačenja novca iz HGK, kojoj je godinama bio na čelu. Ukupno je, sumnja se, od 2006. do ožujka 2011. iz HGK izvučeno 36 milijuna kuna.

>> Vidošević iznio obranu: Optužnica je samo paučina, nikog nisam tražio da opere novac

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33.4 milijuna kuna.

No novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijedne 22.4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9.2 milijuna kuna.

USKOK je sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.