Bivši policajac i obiteljski nasilnik pokušao ubiti Trogiranina, DORH ne traži zatvor

Foto: MUP/Pixsell/Ivo Cagalj

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv bivšeg policajca Branka Mamića zbog pokušaja teškog ubojstva Trogiranina u kojeg je 29. lipnja prošle godine ispalio tri hica iz pištolja dok je sjedio u automobilu. Dva su ga pogodila u glavu, jedan u ruku. Mamić je nakon pokušaja ubojstva dva dana bio u bijegu, a predao se policiji nakon što je suzila područje pretrage na selo Prapatnica, gdje se skrivao.

Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je Mamić djelo počinio neubrojiv, u stanju teškog kroničnog psihotičnog perzistentnog sumanutog poremećaja s dominantno prisutnim idejama ljubomore, zbog čega nije mogao shvatiti značenje svog postupanja ni vladati svojom voljom, stoji u optužnici koju prenosi Dalmatinski portal. 

Nekoliko puta napadao žrtvu i suprugu

"Početkom prosinca 2022. na temelju poruka koje su razmijenili njegova supruga i susjed stvorio je fikciju da su u vezi, da ga ona vara i da je on uzrok raspada njihovog braka. To je kod okrivljenog izazvalo nekontroliranu ljubomoru, bijes i prezir prema oštećenom pa je, vođen nagonima i strastima, neutemeljeno u više navrata fizički i verbalno nasrtao na njega i suprugu. 

Nije se obazirao na uvjeravanja u suprotno, odbijao je pomoć i prepustio se ljubomornim strastima i nagonima te je odlučio kazniti i osvetiti se oštećenom. Nasrnuo je na njega ispred dućana. Govorio mu je zašto izlazi s njegovom ženom, hvatao ga je i vukao za majicu. Nekoliko puta ga je udario šakom u glavu i razbio mu usnu. 

Dvojica su ga odvukli od oštećenog, no on je tada izvadio pištolj, došao do vozila oštećenog te je kroz podignuto staklo na vratima vozača u pravu njegove glave ispalio najmanje tri hica. 

Jedan metak pogodio ga je u nadlakticu, a dva metka u glavu. Smrtna posljedica je slučajno izostala. Mamić je potom pobjegao u terencu BMW, dok je oštećeni prebačen u bolnicu. Na liječenju je proveo više od mjesec dana, a i danas trpi teške posljedice ranjavanja", navodi se u optužnici. 

Tužiteljstvo traži da ga se smjesti na psihijatriju

S obzirom na to da je ustanovljeno da je okrivljeni neubrojiv, tužiteljstvo je predložilo da sud nakon provedene rasprave utvrdi da je Mamić počinio djelo neubrojiv i da mu odredi prisilan smještaj u psihijatrijsku ustanovu, gdje se i trenutno nalazi. 

Mamić se na ispitivanju u policiji i Državnom odvjetništvu branio šutnjom, no iskaze su dali oštećeni i članovi obitelji okrivljenog koji su kazivali o njegovom ponašanju uoči pokušaja ubojstva u Trogiru. 

Zbog čak sedam kaznenih djela na štetu žene i djece Mamić je prva četiri mjeseca prošle godine proveo u pritvoru. Osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu, a na čovjeka je zapucao nepuna dva mjeseca nakon što su ga pustili na slobodu. Razlog je bio isti. Suprugu je optuživao za nevjeru, tom prilikom je na nju nasrnuo i fizički, prijetio je da će pobiti nju i djecu. Na kraju je ispalio hitac u zid. 

Zbog obiteljskog nasilja 4 mjeseca bio u pritvoru

Tužiteljstvo se odlučilo za tzv. kvalifikatorni oblik djela, odnosno pokušaj teškog ubojstva, i to zbog motiva ljubomore kao niske pobude zbog koje se kod okrivljenog razvio snažan osjećaj povrijeđenosti, prezira i osvete prema žrtvi, što je dovelo do planiranog i promišljenog ubojstva. 

"Ne radi se o afektu ljubomore, već o upornom, bezobzirnom zadovoljenju vlastitih ljubomornih poriva koje okrivljenik nije ograničavao, već se odbijajući uvjeravanja i pomoć članova obitelji prepustio strastima i nagonima dopuštajući da ga oni vode, sebično stavljajući svoj osjećaj povrijeđenosti ispred ljudskog života, što je protivno svim opće prihvaćenim moralnim i socijalno-etičkim vrijednostima te nadilazi niskost pobuda koje prate svako ubojstvo i izaziva moralnu osudu i gnušanje", navodi se u optužnici. 

Ništa nije promijenila ni presuda, kao ni četiri mjeseca pritvora. Mamić je nastavio po svom, zadovoljavajući bezobzirno vlastite porive, što potvrđuju i oproštajna pisma koja je ostavio djeci i supruzi, u kojima i dalje ustraje u svojim fikcijama. 

Kombinirano psihijatrijsko i psihološko vještačenje potvrdilo je da je motiv pucanja u oštećenog posljedica duboko fiksiranih psihopatoloških doživljaja u sklopu perzistentnog sumanutog poremećaja, odnosno neosnovane ljubomore, uslijed kojeg je djelo počinio u stanju neubrojivosti, navodi optužnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.