Bivši albanski premijer Berisha optužen za korupciju. Kaže da je iza toga Edi Rama

Foto: Profimedia

Albanski tužitelji optužili su bivšeg premijera Salija Berishu i njegovog zeta za korupciju vezanu uz dogovor o kupoprodaji terena i objekata sportskog kluba, rekli su danas istražitelji.

Ured posebnog tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, poznat kao SPAK, naveo je u optužnici da je Berisha koristio svoj utjecaj kao premijer od 2005. do 2009. kako bi izvršio pritisak "da se završe privatizacijski postupci u korist drugih, uključujući supruga njegove kćeri". 

Njegov zet uhićen je jučer navečer, a Berisha je zastupnik pa ima imunitet od kaznenog progona. Zabranjeno mu je napustiti zemlju i ima obvezu javljanja policiji.

Berisha optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao cijeli slučaj

Kazneni postupak pokrenut je 2020. kad je aktualni ministar unutarnjih poslova Taulant Balla optužio Berishu da je umiješan u privatizaciju terena i drugih sportskih objekata koji pripadaju FC-u Partizani u albanskoj prijestolnici Tirani, a kasnije su zamijenjeni višekatnicama.

Berisha je optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao cijeli slučaj. "Naredio je svojim plaćeničkim tužiteljima. Optužbe su neutemeljene i to su izravni politički napadi Edija Rame na mene", rekao je Berisha novinarima jučer navečer.

SAD je Berishi i njegovoj obitelji zabranio ulazak u zemlju 2021. 

Sjedinjene Države zabranile su 2021. Berishi i njegovoj obitelji ulazak u zemlju uz obrazloženje da je kao premijer bio umiješan u "koruptivna djela poput pronevjere javnih sredstava i uplitanja u javne procese, što uključuje zlouporabu moći za vlastitu korist i bogaćenje političkih saveznika i članova obitelji".

Berisha je bio predsjednik od 1992. do 1997. godine, neposredno nakon pada komunizma u Albaniji, a premijer od 2005. do 2013. Sada je čelnik Demokratske stranke, najveće oporbene stranke, ali vodi odvojene pravne bitke oko svog vodstva s drugom stranačkom frakcijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.