Bivši ruski veleposlanik: Nismo pomogli Milanoviću da pobijedi na izborima

Foto: EPA

BIVŠA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u nedavnom intervjuu za jedan britanski podcast na pitanje novinarke kazala kako smatra da se Rusija, hibridnom akcijom, umiješala u predsjedničke izbore 2020. godine, kada je izgubila od aktualnog predsjednika Zorana Milanovića.

Za svoju tvrdnju, doduše, nije dala nikakve dokaze. "Taj LNG terminal je bio najveća sporna točka s Rusijom i vjerojatno je bio razlog za hibridne akcije tijekom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020.", rekla je. 

Danas je za RTL Danas njezine riječi prokomentirao bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Je li Rusija utjecala na zadnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj?

"Bio sam svjedok predsjedničkih izbora 2016. godine. Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović. Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Naša politika nije baš otvorena. Nikada se ne miješamo u unutarnje poslove. Za nas je svejedno tko će pobijediti, Josipović ili Grabar-Kitarović.

Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, financijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika."

Je li Kolinda Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji?

"Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njezinim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se.

Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama."

Je li Rusiji bilo u interesu da Zoran Milanović postane predsjednik?

"Reći ću vam ponovno da za nas ne čini nikakvu razliku tko će biti predsjednik države, jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji. Mi znamo da prirodno i jedno i drugo imaju odlične odnose s Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Europskom unijom.

Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske."

Je li Rusija provodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG-a?

"Za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom tvrtkom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske.

Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt."

Grabar-Kitarović je rekla da ju je Putin zvao nakon što je izgubila izbore, ali da se zbog korone posjet nikada nije dogodio. O čemu je želio razgovarati?

"Nisam siguran je li moj predsjednik zvao Kolindu nakon što je izgubila izbore, ali siguran sam da je bio impresioniran Kolindom tijekom razgovora u Sočiju 2017. godine. Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Europske unije", rekao je Azimov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.