Bivši zaposlenici Kaznionice Lepoglava tuže državu zbog manje mirovine

UMIROVLJENI zaposlenici Kaznionice Lepoglava na Ustavnom će sudu tužiti državu jer im je smanjena mirovina. I njih je, naime, zahvatila odluka o kresanju povlaštenih mirovina većih od 3.500 kuna za deset posto.

No, oni tvrde kako njihove mirovine nisu povlaštene. "Oni mirovine jesu stekli po posebnim uvjetima, što znači da su zbog težine poslova (rad s osuđenim osobama, povećana opasnost za život i zdravlje, izloženost stresu, nasilju i zaraznim bolestima, rad na državne blagdane, neradne dane i u smjenama) ostvarivali beneficirani radni staž. No, bit je u tome da je poslodavac za nas uplaćivao ne samo doprinos u mirovinski fond i za plaće, već i dodatni doprinos na beneficirani staž", kaže za Večernji list umirovljenica Kaznionice Lepoglava i autorica prijedloga, pravnica Marija Varović.

Varović također tvrdi da je zakonom prekršen članak 16 Ustava, kojim je propisano da se takva mirovina, kao stečeno pravo, ne može umanjiti, pogotovo ne onako kako je to učinio zakonodavac. Očekuju kako će se njihovoj inicijativi pridružiti i bivši zaposlenici svih ostalih zatvora u Hrvatskoj, kao i umirovljeni policijski službenici, pravosudni policajci i drugi bivši djelatnici MUP-a i pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.