Blinken: Treba jače pritisnuti S. Koreju, Kinu i Iran jer pomažu Rusiji

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken ponovio je pozive za zajedničke napore da se jače pritisnu Sjeverna Koreja, Kina i Iran da prestanu pružati potporu Rusiji u ratu u Ukrajini, naglašavajući potrebu donošenja "pravednog i trajnog" mira u ratom razorenoj zemlji.

Blinken je to rekao tijekom konferencije za novinare u New Yorku, dotičući se raznih pitanja, uključujući povećane napetosti između Izraela i libanonske militantne skupine Hezbollah koju podržava Iran te rat između Izraela i militanata Hamasa u Gazi.

"Međunarodna podrška Ukrajini nije samo retorička, već i opipljiva"

"U Vijeću sigurnosti u utorak, velika većina zemalja osudila je brutalni osvajački rat Rusije i pozvala na pravedan i trajan mir na temelju Povelje UN-a", rekao je tajnik novinarima. "Za to je ključno izvršiti pritisak na Iran, Sjevernu Koreju i Kinu, stalnu članicu Vijeća, da prestanu pružati oružje, topništvo, strojeve i drugu potporu koju Putin koristi za devastiranje ukrajinskih domova, energetskih mreža i luka", dodao je.

Blinken je istaknuo i da međunarodna podrška Ukrajini nije samo retorička, već "opipljiva".

Spomenuo je i svoj trilateralni angažman s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Cho Tae-yulom i japanskom ministricom vanjskih poslova Yoko Kamikawom u ponedjeljak za zajedničke napore da se "institucionalizira" trostrana suradnja.

Blinken: Imao sam iskren i suštinski sastanak sa svojim kineskim kolegom

Na trilateralnom skupu, tri su strane istaknule svoje zajedničke napore na uspostavi tajništva, koje će se finalizirati kada se njihovi čelnici sastanu kasnije ove godine, rekli su dužnosnici.

Blinken je imao, kako je rekao, "iskren i suštinski" sastanak i sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem, te su razgovarali o naporima za poboljšanje komunikacije između vojski svojih zemalja i rizicima povezanima s umjetnom inteligencijom te pitanjima vezanim uz Tajvanski tjesnac i Južno kinesko more.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.