Bolnice će iz proračuna dobiti 780 milijuna kuna kako bi podmirile dugove za lijekove

NEŠTO više od 780 milijuna kuna ukupno će iz proračuna biti doznačeno državnim i bolnicama kojima su osnivači županije za podmirivanje dijela dugovanja prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, odlučila je u petak hrvatska vlada.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici vlade kako je cilj tih odluka zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području države i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država, odnosno kojima su osnivači županije, a novac je osiguran u proračunu na poziciji Ministarstva zdravstva.

U obzir je uzet kriterij maksimalnog udjela dospjelosti nepodmirenih obveza na dan 30. studenoga.

Vlada treći put ove godine donosi odluke o isplati novca bolnicama zbog podmirenja dugovanja

Bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država temeljem današnje odluke bit će doznačeno više od 511 milijuna kuna.

Novac će biti doznačen u KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Dubrava Zagreb, KB "Merkur", Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Kliniku za dječje bolesti Zagreb i Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar.

Bolnicama kojima su osnivači županije ukupno je namijenjeno 269 milijuna kuna, i to za njih 38.

Ovo je treći put ove godine da vlada donosi odluke o isplati novca iz proračuna bolnicama za podmirivanje dugova i ukupno će, s današnjim odlukama, u tu svrhu iz proračuna biti izdvojeno nešto manje od 2.1 milijardu kuna.

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX donacijom 180.000 cjepiva protiv bolesti covid-19.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.