Brat osuđenog kapetana Bekavca: Ako ga ne oslobode, tragično će završiti

Screenshot: HRT/HTV

Jozo Bekavac, brat osuđenog kapetana Marka Bekavca, izjavio je za HTV kako su konačno pronašli odvjetnika iz Istanbula kojim su zadovoljni i da je u tijeku pisanje žalbe. Podsjetimo, kapetan Bekavac je prvostupanjskom presudom osuđen na 30 godina zatvora nakon što je lani u teretu na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. 

"Njegov odvjetnički tim je pri kraju sa žalbom. Napokon smo zadovoljni što ima svog odvjetnika te što se kreće u žalbeni postupak, i to na način kakav treba. Sada jedino možemo moliti Boga da to sve ispadne pozitivno i da završi u njegovu korist i da ga oslobode. Za njega je jedino rješenje da ga oslobode", rekao je Jozo Bekavac. 

"U protivnom, to će sve tragično završiti. Jer što njemu znači ako mu smanje kaznu na 10 godina ili manje? To je za njega neprihvatljivo. On je pri kraju sa snagama i ne može više izdržati. Ja sam mu rekao da se strpi još malo, da pričeka još žalbeni postupak koji će otprilike trajati 6 mjeseci do godinu dana, dok se konačno na drugostupanjskom sudu ne odluči o njegovoj sudbini", dodao je. 

"Nadamo se najboljem"

Istaknuo je kako članovi obitelji još uvijek nisu posjetili kapetana. "Vidio sam ga u sudnici zadnji put kada je bila izrečena presuda. Za posjet je komplicirana procedura, ali vjerojatno ćemo otići tamo uskoro, uz pomoć veleposlanstva. Sad je najvažnije da krene žalba, jer do 28. je zadnji rok, a ovaj odvjetnički tim je pripremio žalbu i oni će je danas nama poslati", naveo je. 

"Po meni je to najvažnija stvar i konačno smo zadovoljni što je sve to krenulo", poručio je. Tvrdi da je dosadašnji odvjetnik "zastupao interese kompanije".

"Sad se nadamo najboljem, da će ta žalba uroditi plodom i da ga konačno oslobode", rekao je. Kaže kako se njegov brat nije žalio ni na kakvo zlostavljanje ili hranu u zatvoru. 

"No, to je zatvor, strogo je čuvan, zovu ga turski Guantanamo, uvjeti su dosta teški po pitanju svega jer ipak je to zatvor", upozorio je. Rekao je da obitelj ima podršku premijera Andreja Plenkovića i Ministarstva vanjskih poslova, ali smatra kako bi se trebala uključiti Europska unija. 

"On je pošten čovjek"

"Ipak je on europski državljanin, na nivou Europske unije bi to bilo po meni puno konkretnije i više bi mu se moglo pomoći. Ako slučajno ne dođe do oslobađanja i ako mu npr. smanje kaznu, to će za njega biti pogubno, ali i za cijelu obitelj. Ne vjerujem da će on moći izdržati tolike godine u tom zatvoru, a nevino optužen", naglasio je. 

Dodao je kako je novi odvjetnik rekao da je cijela optužnica "nebulozna i apsurdna". Ipak, ne usudi se prognozirati ishod. "Šanse su 50-50, može biti svašta. Ako on uspije dokazati, što je po meni realno, samo je pitanje hoće li argumente prihvatiti viši sud u Sakariji, ali po meni, trebalo bi ga osloboditi. Za njega drugog izbora nema, ni života", kazao je. 

Ističe da se obitelj još uvijek nada. "Da nema nade, onda ne bismo to sve ni radili niti bismo se borili za njega. On je pošten čovjek, cijeli život radi korektno i pošteno. Pitanje je kako se on našao u tim krijumčarskim krugovima. Upao je u njihovu igru i očito je netko od posade bio uključen u to. Došao je prvi put na taj brod i nije imao pojma što se događa. Svi smo sad u neizvjesnosti, ne znamo što će biti s time i zabrinuti smo po pitanju njega i njegovog života i zdravlja", naveo je. 

Zahvalio je medijima i svima koji pomažu da ovaj slučaj ostane u javnosti. "Ako ga zaboravimo - gotov je, nema mu spasa. Molimo se da se to sve završi pozitivno i da na kraju bude sve u redu", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.