Britanija: Putin neće održati važnu konferenciju za novinare, za to postoji razlog

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godine. Ovo će biti prvi put u 10 godina da konferencija nije održana, navodi britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini. 

Britanski obavještajci navode da ovaj događaj inače ima velik značaj u Putinovom kalendaru javnog angažmana i da se do sada često koristio kao prilika za iskazivanje integriteta ruskog predsjednika. Mada se pitanja novinara gotovo sigurno provjeravaju unaprijed, otkazivanje konferencije ukazuje na pojavu sve veće zabrinutosti oko antiratnih stavova u Rusiji.

Dužnosnici Kremlja se zasigurno bore s mogućnošću da na nekom događaju na kojem prisustvuje Putin dođe do, za njih, neprimjerene rasprave o takozvanoj specijalnoj vojnoj operaciji, navodi ministarstvo.

Konferencija zna trajati i po nekoliko sati

Podsjetimo, ruske vlasti su jučer, usred brojnih ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini i zapadnih sankcija nametnutih Moskvi, objavile da Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare.

"Do početka nove godine neće biti predsjedničke konferencije za novinare", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskom brifingu napomenuvši da je Putin razgovarao s novinarima u drugim prilikama, posebice za vrijeme svojih putovanja u inozemstvo.

Na spomenutoj konferenciji, koja obično traje i po nekoliko sati, okupi se stotine ruskih i stranih novinara, a Putin uživo odgovara na pitanja o raznim temama, od diplomacije do svakodnevnih ruskih tema.

Odluka o neodržavanju tradicionalne konferencije za novinare na kraju godine uslijedila je nakon što je Rusija, koja je pokrenula vojnu ofenzivu na Ukrajinu u veljači, u zadnjih nekoliko mjeseci pretrpjela više vojnih neuspjeha i naredila djelomičnu mobilizaciju u rujnu. Pogođena nizom zapadnih sankcija od početka ofenzive, Rusija je sada suočena s embargom na isporuku svoje nafte u EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.