Britanija se urušava izvana, ali i iznutra: Zaiskrilo oko referenduma o Škotskoj

VELIKA Britanija ovih dana proživljava istinsku krizu identiteta. Osim što je sve mutnija njena uloga u vanjskim odnosima, odnosno njen položaj u okviru Europske unije, Britaniji raspad prijeti i iznutra.

Naime, Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je glatko pobijedila na izborima u Škotskoj u svibnju prošle godine i samostalno oformila vladu, sve otvorenije poziva na škotsku nezavisnost, što je i okosnica njihove politike, i pruža izazov "Westminsteru".

Škoti mogu održati referendum, ali kada i kakav, to je pitanje

Ova stranka se u predizbornoj kampanji obvezala da će pripremiti i održati referendum o škotskoj nezavisnosti u drugom dijelu njihovog mandata. Problem koji je ovih dana nastao zvuči pomalo paradoksalno; vlada britanskog premijera Camerona daje zeleno svjetlo za referendum, ali samo pod uvjetom da se održi u narednih 18 mjeseci, što bi SNP moglo biti nedovoljno da provede kampanju uvjeravanja Škota da je nezavisnost najbolji put za njih.

"To je očit pokušaj britanske vlade da se miješa i utječe na stvari koje se tiču isključivo škotske vlade. Mi smo izabrani na temelju našeg obećanja da ćemo referendum organizirati u drugom dijelu mandata. Westminster se bezobrazno miješa i potkopava naš rad. Odluku o budućnosti Škotske trebaju donijeti isključivo Škoti. To je demokracija", kazala je potpredsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon, prenosi BBC.

Cameron ne želi diktirati uvjete, ali...


Britanska vlada trenutno diskutira o tome treba li škotskoj vladi prepustiti pravne ovlasti da samostalno odluči o održavanju referenduma. Najveće su šanse da im na kraju to i odobre, ali pod uvjetom da rezultat referenduma ima orijentacijsku, a ne obvezujuću snagu.

U slučaju da se referendumu dodijeli obvezujuća snaga, Cameron će postaviti neke uvjete, iako tvrdi suprotno.

"Želimo da Škoti što prije odluče o svojoj sudbini. Trebaju se jasno izjasniti ostaju li ili odlaze. Mnogo je pravnih nejasnoća u ovom slučaju. Mi nećemo diktirati uvjete, ali moramo riješiti pravna pitanja", kontradiktoran je bio Cameron. Vrlo bitnim se pokazuje njegovo inzistiranje na činjenici da referendum podrazumijeva ili ostanak po aktualnim uvjetima ili potpuno napuštanje "krune".

Škoti za veću financijsku autonomiju, ali ne i političku nezavisnost

To ujedno znači da opcija veće škotske autonomije, posebno financijske, unutar okvira Velike Britanije neće biti moguća, a upravo takvu shemu priželjkuje većina Škota. U SNP-u su svjesni kako u tako kratkom vremenu vjerojatno neće moći mobilizirati dovoljno jaku podršku za potpunu političku nezavisnost, pa valja očekivati nastavak "borbe" s Cameronovom vladom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.