Britanska policija traga za ovim muškarcima zbog ogromnih nereda. "Naći ćemo vas"

Foto: Merseyside Police and Greater Manchester Police

Britanska policija objavila je fotografije muškaraca za kojima traga zbog nereda koji su proteklih dana izbili diljem zemlje. Policija traga za ovim muškarcima zbog nereda u središtu grada Boltona 4. kolovoza. "Za svakoga tko ovdje namjerava izazvati nered imamo jednu jasnu poruku: pronaći ćemo vas i izvest ćemo vas pred sud", upozorio je detektiv Paul Speight.

Podsjetimo, val nasilnih prosvjeda i nereda krenuo je nakon ubojstva triju djevojčica u Southportu. Od početka nereda uhićene su stotine ljudi. Internetom se prvo proširila vijest kako iza napada stoji Ali Al-Šakati, navodni muslimanski tražitelj azila koji je u Veliku Britaniju stigao čamcem te je na listi promatranja MI6-a.

U konačnici je objavljeno kako je napadač 17-godišnji Axel Rudakubana, mladić rođen u Cardiffu kojem su roditelji podrijetlom iz Ruande.  Optužen je za tri ubojstva, deset pokušaja ubojstava i posjedovanje kuhinjskog noža kojim je počinio ubojstva. 

Policija vjeruje da su neredi i nemiri u gradovima diljem Velike Britanije potaknuti upravo ovim lažnim glasinama da je osumnjičeni muslimanski tražitelj azila.

Uvode se strože regulacije

Britanska vlada je ovog tjedna obećala da će procesuirati "online kriminal" i natjerati društvene mreže da poduzmu mjere protiv širenja lažnih informacija. "Društvene mreže stavile su raketne pojačivače pod ne samo dezinformacije nego i poticanje nasilja", kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper.

"To je potpuna sramota i ne možemo ovako nastaviti", dodala je u intervjuu za BBC Radio 5 Live, najavivši da će policija progoniti online kriminal, kao i offline kriminal. Britanski premijer Sir Keir Starmer je tijekom ovotjedne sjednice vlade naglasio kako će oni koji su uključeni u nerede - fizički ili online - "osjetiti punu snagu zakona i biti podvrgnuti brzoj pravdi".

Peter Kyle, ministar znanosti i tehnologije, naveo je da je u razgovorima s vlasnicima društvenih mreža jasno dao do znanja njihovu odgovornost da pomognu "zaustaviti širenje dezinformacija i huškanja punih mržnje". Nije jasno ima li britanska vlada alate za pozivanje društvenih mreža na odgovornost za njihovu ulogu u neredima.

Zakon o online sigurnosti u Velikoj Britaniji, usvojen prošle godine, stvara nove obveze za društvene mreže, uključujući obvezu uklanjanja nezakonitog sadržaja kada se pojavi. Ali zakon još nije stupio na snagu jer s Ofcom, regulator zadužen za njegovo pridržavanje, još uvijek savjetuje o kodeksima prakse i smjernicama.

Ofcom je priopćio kako je borba protiv ilegalnog sadržaja na internetu "glavni prioritet". Nadzorno tijelo očekuje da će prvi set obveza prema novom zakonu, u vezi s nezakonitim sadržajem, stupiti na snagu "otprilike od kraja ove godine". Nakon što zakon stupi na snagu, Ofcom će moći kazniti tvrtke do 10 posto njihovih globalnih prihoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.