Britansko gospodarstvo gotovo stagniralo u listopadu

AKTIVNOSTI u britanskom gospodarstvu gotovo su stagnirale u listopadu, prije pojave nove varijante koronavirusa omikron, a jedina svijetla točka bile su usluge primarne zdravstvene skrbi, pokazalo je danas izvješće statističkog ureda.

Bruto domaći proizvod porastao je u listopadu 0.1 posto u odnosu na rujan, kada je uvećan 0.6 posto, izvijestio je u petak statistički ured ONS.

To znači da su gospodarske aktivnosti bile za 0.5 posto niže nego u veljači 2020. godine, neposredno prije nego što je Britanija zbog covida-19 ušla u prvi lockdown, dodali su statističari.

Gospodarstvo se oporavilo početkom godine

"Nikada nismo osporavali da bi na našem putu prema opravku moglo biti i neravnina", rekao je ministar financija Rishi Sunak.

"No, naše pravodobne mjere, naš tekući paket gospodarskih potpora vrijedan 400 milijardi funti i program cijepljenja osiguravaju nam dobru poziciju da gospodarstvo zadržimo na pravom putu", dodao je Sunak.

Britansko gospodarstvo snažno se oporavilo početkom godine od gotovo 10-postotnog pada u 2020., kada ga je teško pogodila pandemija covida-19, ali oporavak je usporio proteklih mjeseci zbog problema u lancima opskrbe, koji je zakočio industriju.

U listopadu gospodarstvo su poduprli tek učestali posjeti građana liječničkim ordinacijama u Engleskoj, koji su se očitovali u 3.5-postotnom rastu aktivnosti u sektoru zdravstvene skrbi. Uslužni je sektor zahvaljujući zdravstvu zabilježio 0.4 postotni rast, navodi ONS.

Problemi s opskrbom

Industrijska je proizvodnja pala 0.6 posto zbog smanjenih aktivnosti u sektorima proizvodnje struje i plina i rudarstva.

Proizvodni je sektor stagnirao zbog teškoća u lancima opskrbe i nedostatka radnika.

Građevinarstvo je zabilježilo najveći pad od travnja 2020. godine, za 1.8 posto u odnosu na rujan, zbog problema u opskrbi građevinskim materijalom, pokazalo je izvješće statističkog ureda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.