Bulj: U Sinju su 1715. zaustavljene Osmanlije, 2024. srpska izložba

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio je otvaranje izložbe autorice Inije Herenčić Susret na tromeđi jer je financira Srpsko narodno vijeće. Gradska galerija Sikirica poručila je da se radi o grubom ograničavanju umjetničke slobode i napadu na neovisnost rada ustanove.

"Veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik moram voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat", izjavio je Bulj.

Poručio je neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju, u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok je on gradonačelnik i dok ima povjerenje građana - neće.

Dodao je kako Srpsko narodno vijeće, koje je jedan od donatora izložbe, izdaje tjednik Novosti, koji iz "tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi", a da je predsjednik SNV-a (Milorad Pupovac) "čuvao leđa diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci, a Hrvatsku zbog oslobodilačke operacije Oluja usporedio s nacističkom Njemačkom".

"Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Milorada Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, to ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti", kazao je Mostov gradonačelnik.

Zabranu izložbe usporedio s osmanskom opsadom grada

Bulj se sad opet oglasio na Facebooku. Objavio je poruku koju mu je, kako kaže, poslao prijatelj. U objavi se zabrana izložbe uspoređuje s osmanskim opsjedanjem grada. 

"Šalje mi prijatelj jednu zanimljivu poruku:

1715. godine pod zidinama Sinja 1715. kleknuo je osmanski osvajač
2021. godine u Sinju je klekla i korona diktatura odlukom o ukidanju covid potvrda 
2024. godine odlukom o obustavi izložbe SNV-a kleknuo je u Sinju i Vučićev tzv. "srpski svet" koji orgija od Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine a pokušava i u Hrvatskoj upravo djelovanjem SNV-a", objavio je Bulj.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.