KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capak: Pažljivo ćemo razmotriti produljenje mjera i što bi se moglo popustiti

Foto: HINA/ POOL/ Edvard SUSAK

RAVNATELJ HZJZ-a dr. Krunoslav Capak komentirao je danas, gostujući u Dnevniku N1, moguće otpuštanje mjera.

"Ja bih bio voljan o svim djelatnostima razgovarati, mislim da se sve djelatnosti mogu organizirati na način da budu epidemiološki prihvatljive, samo je pitanje koliko je to tehnički moguće brzo izvesti. Mogu vam dati primjer, ali nemojte da se to prenese na način da ja to otvaram. Kontakt između frizera i mušterije takve je prirode da se može prenijeti virus, međutim to se da organizirati na način da se to smanji na minimum na način da koriste zaštitnu opremu i da se sve što frizer koristi dezinficira, ali je pitanje je li to moguće izvesti, trebaju duže pripreme, educirati ih kako koristiti zaštitnu opremu, kako dezinficirati itd.", rekao je Capak.

"Mi trebamo ustanoviti koje su djelatnosti koje najviše doprinose gospodarskoj aktivnosti i koje su potrebne za to da građani funkcioniraju i da se život odvija. Kada dobijemo tu informaciju, mi ćemo reći - ovo se može pod tim i tim uvjetima i to je nešto na čemu Stožer radi s vladom", dodao je Capak.

O tome hoće li se produljiti mjere kaže da ne može puno reći osim da kontinuirano razgovaraju o tome. Vrlo pažljivo će se razmotriti produljuju li se mjere i na koji rok i što bi se moglo popustiti, ali u epidemiološkom okviru.

Oko videokonferencije ministara zdravstva EU na kojoj je sudjelovao danas kaže da nisu donijeli zaključke jer je otišao na kraju diskusije, ali da je bilo govora o tome da ljudi u Europi moraju nastaviti svoj život te o tome kako i na koji način EU treba koordinirati strategiju izlaska iz strogih mjera da to bude ujednačeno i ima pozitivan utjecaj jedne zemlje na drugu. Kazao je i da neke zemlje imaju izlazne strategije i bitno je da se to koordinira na razini EU.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.