Čega se to Sanader uplašio: Mafije ili beskućnika?

SAMO sat vremena nakon vijesti o ubojstvu Ivane Hodak, premijer Ivo Sanader karakterističnom je odlučnošću, bez imalo sumnje ili kolebanja, naciji objavio: "Više nećemo

I otac ubijene, Zvonimir Hodak, također je, bez imalo sumnje ili kolebanja, prst krivnje upro u one koje je on i dobar dio javnosti smatrao odgovornima za ubojstvo - Hrvoja Petrača.

Mediji su pisali o nekakvim bugarskim automobilima na mjestu zločina, o bugarskoj i srpskoj mafiji, o Ivaninoj navodnoj ljubavnoj vezi sa Zagorcem, o tome kako je ona vezom s Petračevim odvjetnikom pokvarila Zagorcu posao od 300 milijuna eura, o tome da je prava meta trebala biti njezina susjeda Sanja Duggan, žena umiješana u poslove sa Zagorcem... A kad ono, ispalo je da je ubojica - Žila sa sjenika.

Taj čudak navodno je 14 godina čekao da se osveti Hodaku, a odluku je donio baš kad je Vladimir Zagorec izručen Hrvatskoj. I svi - uključujući Sanadera, Hodaka i tisuće građana Hrvatske - pribojavali se da bi se nešto takvo moglo dogoditi.

Ili su srpski mafijaši jako vidoviti, ili jako dobro organizirani

Dva tjedna uoči ubojstva Ivane Hodak, jedan od pripadnika srpske mafije u telefonskom razgovoru najavio je da će se "u Zagrebu dogoditi nešto veliko, o čemu će pričati cijela Europa". I stvarno se dogodilo.

Tog dana Žila je ustao sa svog sjenika u Zaprešiću, pripasao Berettu, sjeo na autobus do Črnomerca, presjeo na tramvaj do Trga, prošetao do Zrinjevca upravo u trenutku kad se Ivana Hodak vraćala kući, slijedio je haustor, upucao u glavu i vrat, izašao van, prošetao do Glavnog kolodvora pa dalje pješice prema Zaprešiću. Kao Mandžurijski kandidat. Ili su srpski mafijaši jako vidoviti ili jako dobro organizirani.

Čak je i onaj Amir Mafalani, kriminalni "um" koji je zaboravio skinuti broj šasije s motora koji je eksplodirao u dvorištu Nacionala, nudio policiji informacije o ubojici Ivane Hodak, u zamjenu za status pokajnika. Zar je i on nešto znao o Žili sa sjenika?

I dobro, na kraju se pokazalo da su svi bili u krivu. Žila je to navodno učinio zato što mu Hodak nije našao posao. Ili zato što nije prevukao teren nakon teniskog meča. Ili iz socijalnog gnjeva. I cijela ova priča preko noći se od mafijaške sage izvitoperila u balzakovsku priču o ljudima s dna društvene ljestvice koji presuđuju "zlatnoj mladeži", o nekakvom Projektu Nered i tko zna o čemu još.

Svi su slutili da je Ivana Hodak ubijena zbog mafijaških poslova

Ali što je s mafijom? Zar otkriće Žile sa sjenika poništava sve ono što je pokrenuto nakon ubojstva Ivane Hodak? Sad kad se otkrilo da se ne radi o mafiji, država će opet tolerirati organizirani kriminal, vratit će se stari ministri, umjesto antimafijaških pisat će se antibeskućnički zakoni, a narod će opet mirno spavat znajući da, eto, još nije došlo do toga da mafija ubija djecu. Međutim, muči nas pitanje: otkud je uopće Sanaderu palo na pamet da iz glave, bez ikakvih dodatnih informacija, bez policijskih vještačenja, dokaza i svjedoka, ubojstvo Ivane Hodak promptno proglasi mafijaškim činom?

Na čemu je temeljio tu procjenu? Bilo bi to dobro znati, naročito sad kad se ukazao nekakav Žila sa sjenika, čovjek bez motiva, imovine, morala. Ali opet, zar ubojice moraju nužno imati neki osobni motiv za ubojstvo svoje žrtve? Jesu li Matanići i Mafalani - također momci s društvenog dna - ubili Pukanića iz osobne osvete? Jesu li Šimunac i Presečki - također momci s društvenog dna - pretukli Igora Rađenovića iz osobnih motiva? Kao i onaj snajperist koji je iz zasjede upucao Davorina Zečevića?

Svi su slutili da je Ivana Hodak ubijena zbog mafijaških poslova - čak i njezin otac - a posebno je zanimljivo da je to definitivno znao predsjednik Vlade. Nije ostavio ni najmanju mogućnost da se radi o slučajnom, neprovociranom, ubojstvu iz koristoljublja ili osvete. Ne, odmah je ispalio da "više neće tolerirati mafijaška ubojstva". I odmah je smijenio ministre. Zbog Žile sa sjenika.

Dok sama ta priča o Žili može nekome biti inspirativna, nekome doznaboga smiješna i parodična, strah koji je Sanader pokazao nakon vijesti o ubojstvu kćeri odvjetnika Hodaka vrlo je znakovit. Pokazuje da je on tako nešto očekivao, predviđao, a nije učinio ništa. Kao što su srpski mafijaši najavljivali da će se dogoditi "nešto veliko", tako je i Sanader odmah prepoznao da je ubojstvo Hodakice upravo to "nešto veliko". Na kraju, eto, ispalo je da se radi o Žili sa sjenika, moralnom luđaku, ali njegovo slučajno uhićenje (do presude je još dug put) neće nas učiniti ništa spokojnijim. Barem u vezi onoga što Sanader zna, čak i da mu se ne kaže.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index/Pixsell

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.