Čelnici EU danas će raspravljati o pobuni u Rusiji, obećavaju potporu Ukrajini

Foto: EPA

Čelnici Europske unije raspravljat će danas o posljedicama prekinute pobune u Rusiji dok obećavaju daljnju potporu Ukrajini u njezinoj obrani od invazije Moskve.

Na summitu u Bruxellesu čelnici će također razgovarati sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom i raspravljati o tome kakvu bi ulogu EU mogla igrati u jačanju sigurnosti Ukrajine.

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da će čelnici sigurno raspravljati o subotnjoj dramatičnoj jednodnevnoj pobuni plaćeničke skupine Wagner iako to nije na dnevnom redu summita niti se spominje u nacrtima njegovih pisanih zaključaka.

"Svakako će se pojaviti ta tema", rekla je novinarima u Bruxellesu uoči dvodnevnog summita, redovitog skupa na kojem će se raspravljati i o migracijama, odnosima s Kinom i drugim pitanjima.

Kao i nekoliko drugih čelnika EU, Kallas je rekla da je pobuna pokazala da se u ruskom vodstvu pojavljuju pukotine.

Zapad se ne bi trebao pokolebati i trebao bi nastaviti podržavati Ukrajinu i jačati vlastitu obranu, rekla je Kallas.

Michel: Podupirat ćemo Ukrajinu koliko god je potrebno

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća čelnika EU, najavio je da će skup ponovno potvrditi predanost EU "podupiranju Ukrajine koliko god je potrebno, uključujući kroz održivu financijsku i vojnu pomoć".

Priroda te pomoći također će biti na stolu u Bruxellesu dok zapadne zemlje rade na paketu dugoročnih jamstava za pružanje oružja, opreme, streljiva, obuke i druge vojne pomoći Kijevu.

U nacrtu zaključaka summita navodi se da su zemlje EU spremne preuzeti obveze radi jačanja sigurnosti Ukrajine kako bi joj "pomogle da se dugoročno obrani, odvrati agresiju i odupre se naporima za destabilizaciju".

Diplomati su rekli da je tekst predložila Francuska, zagovornica veće vojne i sigurnosne uloge EU.

Diplomat: Mnogo je pitanja za mnoge zemlje članice

Diplomati iz nekih zemalja rekli su da žele više detalja i da su zabrinuti da bi ideja mogla biti u sukobu s naporima Sjedinjenih Država i NATO-a.

"Mnogo je pitanja za mnoge zemlje članice", rekao je diplomat iz jedne zemlje EU.

Zemlje, uključujući SAD, Britaniju, Francusku i Njemačku, raspravljaju o takvim mjerama uoči summita NATO-a sljedećeg mjeseca u Vilniusu u Litvi, gdje će dugoročna sigurnost Ukrajine biti glavna tema.

Francuska je inzistirala na tome da svaki doprinos EU bude u skladu s onim što su dali drugi i nadogradio bi se na postojeće inicijative EU.

To uključuje European Peace Facility, fond koji nadoknađuje troškove članicama EU za vojne donacije Kijevu i za obuku ukrajinskih vojnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.