Čelnik konzervativne švedske stranke dobio mandat za formiranje nove vlade

Foto: EPA

ČELNIK švedske Umjerene stranke Ulf Kristersson dobio je mandat za pokušaj formiranja nove vlade, nakon što je vlada Stefana Lofvena izgubila povjerenje u parlamentu, objavio je danas predsjednik tog tijela Andreas Norlen. 

Norlen je to rekao poslije pojedinačnih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih skupina, na kojima je razmatrao koja grupacija ima najveću šansu skupiti većinu. 

Kristersson dobio tri dana za dogovore

"On je čelnik najveće stranke u skupini stranaka koje su zbacile premijera Stefena Lofvena", kazao je Norlen o novom mandataru. Stoga, jedino razumno je dati Kristerssonu priliku da vidi može li zamijeniti Lofvena, dodao je predsjednik parlamenta. 

Čelnik Umjerene stranke, koja je zapravo konzervativna, sada ima tri dana za razgovore s drugim političkim grupacijama. 

Norlenu se treba vratiti u petak. Kristersson smije zatražiti produženje roka, no Norlen je dao do znanja da želi glasanje o novom premijeru što je prije moguće. 

Lofven izgubio većinu zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina

Švedski parlament je nepovjerenje Lofvenu, premijeru lijevog centra, izglasao prošli ponedjeljak. Nacionalistički Švedski demokrati tada su iskoristili priliku za glasanje, nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova. 

Krhka Lofvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.