Četvero kandidata za čelnika britanskih konzervativaca. Jedan želi "željeznu granicu"

Foto: EPA

Četiri kandidata koji se natječu za sljedećeg čelnika britanskih konzervativaca danas su počela iznositi svoje vizije za stranku i naciju, a raspravom o budućoj politici stranke bi, nakon velikog izbornog poraza, trebalo dominirati pitanje imigracije.

Na početku godišnje konferencije konzervativaca, koja se održava u engleskome Birminghamu, četvero kandidata, među kojima bivši ministar useljeništva Robert Jenrick i bivša ministrica trgovine Kemi Badenoch, već je iskoristilo prigodu za gostovanja u radioemisijama, želeći predstaviti svoje kandidature.

Velik izborni poraz

Nakon što je u srpnju punih 14 godina na vlasti Konzervativne stranke okončano uvjerljivom pobjedom Laburističke stranke, članovi su pokrenuli proces unutarnjeg preispitivanja, a većina ih smatra da novi vođa mora okončati unutarnje sukobe, koji su, kako vjeruju, i doveli stranku do najgorega izbornog poraza u dugoj povijesti.

Bivši premijer Rishi Sunak, koji se povlači s mjesta čelnika, kratko se obratio sudionicima konferencije, kazavši da neće održati tradicionalan govor kako bi kandidatima omogućio da iznesu svoje vizije budućnosti stranke. Pozvao je stranku na ujedinjenje u pogledu pobjednika.

"Želim postaviti pravno obvezujuću željeznu granicu"

Vodeći kandidati Jenrick i Badenoch čvrsto su fokusirani na imigraciju. Oboje su rekli da su bivše konzervativne vlade jako podbacile kada je posrijedi rješavanje problema povezanih s javnim uslugama, poput zdravstva.

Jenrick je za Sky News rekao da kani postaviti "pravno obvezujuću željeznu granicu" za broj dopuštenih ulazaka u Britaniju. Također smatra da bi nacija trebala napustiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima, sporazum s kojim su se složile gotovo sve europske države, a neki je konzervativci smatraju krivom za obustavu deportacija tražitelja azila zrakoplovima. 

Badenoch je BBC-ju kazala da se, premda su brojevi važni, u ovome slučaju više računa treba voditi o integraciji i kulturi. 

"Moramo ponovno pridobiti povjerenje birača"

Svi kandidati, među kojima su bivši ministar vanjskih poslova James Cleverly i bivši ministar sigurnosti Tom Tugendhat, rekli su da konzervativci trebaju ponovno pridobiti povjerenje birača nakon što su ga prokockali tijekom višegodišnjih unutarnjih sukoba i skandala. Sljedeći čelnik bit će peti čelnik stranke otkako je bivši premijer David Cameron podnio ostavku 2016.

Na godišnjoj konferenciji konzervativaca svi će se kandidati u srijedu obratiti zastupnicima, prije nego što se izbor u listopadu suzi na njih dvoje. Članovi će potom glasati, a ime novog čelnika stranke bit će objavljeno 2. studenoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.