KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Četvero novozaraženih u jednoj županiji. Sutra se vraćaju radnici iz Švedske

Grafika: Index

U PROTEKLA 24 sata u Hrvatskoj su potvrđene četiri novooboljele osobe od koronavirusa i sve su iz Brodsko posavske županije, a jedna je osoba umrla, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2232 oboljele osobe, a 1967 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba, objavio je Stožer u priopćenju. Broj umrlih je za jedan veći nego jučer.

Do sada je testirano 55.800 osoba, od toga 980 u posljednja 24 sata.

Hospitaliziranih je dvoje manje nego jučer, što znači da je 120 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru deset pacijenata.

Stožer poziva građane da se pridržavaju svih dosad donesenih mjera i uputa kako bi odgovornim ponašanjem smanjili širenje zaraze koronavirusa.

Stanje po županijama 19.5.

  •     Istarska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 92
  •     Virovitičko-podravska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 9
  •     Karlovačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 30
  •     Požeško-slavonska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 8
  •     Vukovarsko-srijemska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 40
  •     Bjelovarsko-bilogorska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 10
  •     Splitsko-dalmatinska - Novih 0. Ukupno slučajeva 558
  •     Zadarska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 87
  •     Šibensko-kninska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 91
  •     Zagrebačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 129
  •     Grad Zagreb - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 478
  •     Osječko-baranjska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 131
  •     Krapinsko-zagorska - Novih 0 Dosad ukupno slučajeva 140
  •     Primorsko-goranska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 72
  •     Međimurska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 8
  •     Varaždinska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 47
  •     Ličko-senjska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 22
  •     Brodsko-posavska - Novih 4. Dosad ukupno slučajeva 37
  •     Dubrovačko-neretvanska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 118
  •     Sisačko-moslavačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 34
  •     Koprivničko-križevačka - Čeka se. Dosad ukupno slučajeva 89

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM JUTRA PRATITI NA INDEXU

14:3 U Međimurskoj županiji u utorak, 19. svibnja 2020. godine nema zabilježenih novih slučajeva osoba oboljelih od koronavirusa čime je Međimurje punih 35. dana bez novoboljelih.

14:29 Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nijezabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Od ukupno 53 uzorka poslana na analizu u  ponedjeljak njih 14 je negativno, a ostali su u obradi.

Ukupno je 118 zaraženih, 97 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2729 uzorka.

S današnjim danom hospitalizirana su 2 pozitivna pacijenta smještena na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik.

Ukupno je 14 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

13:40 "Prije sat i pol, dva dobio smo informaciju o četiri novooboljele osobe", potvrdio je načelnik Stožera Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, prenosi SBonline. Tri osobe kontakti su već pozitivne osobe, a četvrta osoba je povratnik iz Njemačke. Tamo je bio sa svojih 5 kolega. Dva radnika su iz Brodsko-posavske županije, ostali su s područja drugih županija.

15 radnika Đure Đakovića sutra rano ujutro kreće iz Švedske te se očekuje da će u Hrvatsku doći 21. svibnja. Doći će u pet automobila, po tri će biti u autu. Odmah po dolasku na granični prijelaz Macelj bit će im uzeti brisevi te će uz pratnju radnici biti upućeni prema svom kraju. Tamo je ukupno 26 radnika. Od preostalih 11, trojica su imala blage simptome, sada više nemaju pa će se njihov povratak pripremati sredinom idućeg tjedna. A osam ih još ima poslove za završiti pa bi se trebali vratiti negdje sredinom lipnja.

Video: sbonline.net

13:40 Varaždinska županija posljednjih četrnaest dana ne bilježi ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a posljednjih dana ozdravile su nove tri osobe koje su i otpuštene kući iz Opće bolnice Varaždin. "Možemo konstatirati da je ukupan broj oboljelih od koronavirusa u našoj Županiji zaustavljen na broju 47, dok je ukupan broj ozdravljenih sada 44. Aktivno bolesnih je još troje, od kojih se jedna osoba nalazi u OB Varaždin, a dvoje se liječi u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu", kažu iz županije.

Preventivna testiranja se kontinuirano provode i dalje s primarnim ciljem zaštite bolničkog sustava pa je tako u posljednjih 24 sata testirano 95 osoba, a ukupno do sada 2432 osobe. Već ranije ukinuta je preventivna mjera samoizolacije osoba koje su boravile u inozemstvu, a s današnjim danom Varaždinska županija nema više nijednu osobu u samoizolaciji jer je i bliskim kontaktima oboljelih istekla 14-dnevna mjera samoizolacije.

"Obzirom na sve navedeno, slobodno možemo zaključiti kako je epidemiološka situacija u našoj Županiji izuzetno zadovoljavajuća te da dosadašnje mjere popuštanja u kombinaciji s epidemiološkim mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nisu rezultirale novim slučajevima zaraze", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin te se pritom ponovno zahvaljuje svima koji kontinuirano daju svoj doprinos ovakvom pozitivnom razvoju situacije.

13:00 Grad Zagreb nema novooboljelih. Kroz trijažne ambulante su prošla 74 bolesnika. Samoizolacija nije određena nikome, na testiranje je upućeno 27 ljudi.

12:42 Na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti covid-19 na području Sisačko-moslavačke županije. "Na županijskom području ostala su nam još četiri pacijenta oboljela od ove bolesti. Oni su klinički dobrog stanja, čekaju se samo rezultati laboratorijske obrade uzetih obrisaka na SARS-CoV-2 virus", javili su iz Sisačko-moslavačke županije.

12:41 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 214 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od 214 obrađenih uzoraka 11 ih s otoka Brača. Ukupno do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno je 426 osoba.

29 osoba je hospitalizirano. 27 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 6 osoba je na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 1 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

12:10 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 19. 5. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije tri tjedna nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 116 osoba, a četiri su preminule.

11:44 Vukovarsko-srijemska nema nijedan aktivni slučaj korone

::

 

11:40 Šibensko-kninska nema novih slučajeva

Šesti dan zaredom u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od covida-19 tako da je broj oboljelih u županiji i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

11:40 Zadarska nema novih slučajeva

Zadarska županija danas nema novih slučajeva zaraze.

11:00 Primorsko-goranska nema novih slučajeva

U posljednja 24 sata ozdravila je još jedna osoba na području Primorsko-goranske županije, a novozaraženih nije bilo. Trenutno u županiji ima još 11 osoba koje su pozitivne na koronavirus, a 60 osoba je ozdravilo. U posljednjih 27 dana zabilježen je samo jedan novi slučaj koronavirusa u županiji, radi se u uvezenom slučaju, pomorcu iz Rijeke koji se vratio s Kariba.

10:36 Bjelovarsko-bilogorska županija bez novozaraženih

10:31 Karlovačka županija nema novozaraženih

Svi jučer testirani imaju negativan nalaz, javljaju iz karlovačkog stožera.

10:30 Ličko-senjska županija nema novozaraženih

31. dan za redom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija, poručuju iz županije.

9:36 Osječko-baranjska županija nema novozaraženih

Ni jedan od 180 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na virus covid-19 nije bio pozitivan, pa je već jedanaesti dan Osječko-baranjska županija bez pozitivnih nalaza, odnosno ne povećava se broj oboljelih sa 131 osobe. 

Istovremeno još jedna osoba je izliječena te ukupan broj izliječenih sada iznosi 110 osoba. Nije bilo ni tragičnih završetaka oboljenja, pa broj preminulih od koronavirusa ostaje na osam osoba. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek tako se danas ujutro (19. svibnja 2020. godine) nalaze samo dva pacijenta, dok je 11 pozitivnih osoba na kućnom liječenju.

U zadnja 24 sata smanjen je i broj osoba u samoizolaciji, sa 16 na 14, a u tri provjere mjere samoizolacije policija je te osobe zatekla na prijavljenoj adresi. 

9:34 Virovitičko-podravska nema novozaraženih

9:30 U posljednja 24 sata s područja Istarske županije ispitana su 104 uzorka brisa i svi su negativni na koronavirus.

8:53 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučaja zaraze koronavirusom (covid-19) te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalazi 5 osoba, 42 uzorka su poslana na analizu te je ukupno testirano 998 osoba, javili su iz županije. Dosad je na području Požeško-slavonske županije zabilježeno 8 slučajeva.

8:50 Stožer civilne zaštite Grada Crikvenice na svom je redovnom sastanku krajem ožujka donio posebne mjere za područje grada Crikvenice te je tada rečeno da je na otvorenim prostorima i u javnim prostorijama (trgovine, ustanove i sl.) obvezno nositi masku na licu. S obzirom na cjelokupnu situacija sa stanjem koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj te poglavito u Primorsko-goranskoj županiji koja ima jako dobre rezultate, jučer je na sastanku Stožera civilne zaštite Grada Crikvenice ukinuta obveza nošenja maski na području grada te je to sada svedeno na razinu preporuke, javili su iz Crikvenice.

8:45 U dva mjeseca koronakrize otpušteno 40.000 ljudi, a lavina otkaza tek slijedi. > Opširnije

8:30 Ponovno testirana štićenica šibenskog doma, moguće je da ipak nema koronavirus. > Opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.