Cijene dionica porasle na azijskim burzama

Ilustracija: EPA

Na azijskim su burzama danas su cijene dionica porasle, dok je dolar ojačao jer su novi podaci pokazali da američko gospodarstvo raste brže nego što se očekivalo, pa su ulagači uvjereni da će izbjeći recesiju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.00 sati u plusu 0.4 posto, pa je na putu dobitka u ovom mjesecu od oko 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.3 i 1.7 posto.

Stabilnost Wall Streeta ohrabrila je azijske ulagače

Azijske ulagače ohrabrila je stabilnost Wall Streeta, unatoč jučerašnjem oštrom padu cijene dionica proizvođača čipova Nvidie.

To je moglo pritisnuti cijeli tehnološki sektor, no nije. Naprotiv, Dow Jones indeks ojačao je 0.59 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 oslabio samo 0.01, a Nasdaq indeks 0.23 posto.

Podršku tržištima pružaju i podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Ulagači uvjereni da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope

Jučer je objavljena druga procjena koja je pokazala da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3, a ne 2.8 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

To je učvrstilo uvjerenje ulagača da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama. Podršku tržištima pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope.

Danas će biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli utjecati na očekivanja o kamatnim stopama. Na tržištu prevladava stav da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova, no neki očekuju i oštriji rez od 0.50 postotnih bodova.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101.35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100.95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144.55 na 144.80 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.1085 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1130 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.29 posto, na 80.15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.30 posto, na 76.15 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.