Cijene nafte blago porasle

Foto: EPA

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon oštrog pada tjedan dana prije, jer je uragan Francine poremetio proizvodnju u američkom dijelu Meksičkog zaljeva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,8 posto, na 71,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,4 posto, na 68,65 dolara.

Blagi rast cijena ponajviše se zahvaljuje smanjenoj proizvodnji u SAD-u zbog uragana Francine u Meksičkom zaljevu. Analitičari UBS-a procjenjuju da će proizvodnja u Meksičkom zaljevu u rujnu biti smanjena za 50.000 barela dnevno.

"Cijene bi se mogle vratiti na razinu prije uragana"

"Ako zastoji u proizvodnji budu kratkog daha i ako se pokaže da je šteta na platformama minimalna, cijene bi se zbog prognoza o potražnji mogle vratiti na razinu na kojoj su bile prije uragana", napisao je Yeap Jun Rong u poruci klijentima.

U svakom slučaju, cijene su se nafte stabilizirale nakon oštrog pada tjedan dana prije.

Oprez trgovaca posljedica je zabrinutosti zbog usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, zbog čega slabi potražnja za 'crnim zlatom'.

Svi posljednji podaci pokazuju da se usporava rast američkog gospodarstva, a ni kinesko ne raste toliko brzo koliko su analitičari očekivali početkom godine.

Gospodarstvo eurozone također raste sporo.

Zbog toga su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) prošloga tjedna ponovno snizile procjene rasta potražnje u ovoj godini.

Podršku cijenama pruža, pak, smanjenje kamata najvećih središnjih banaka u svijetu, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Prošloga je tjedna kamate smanjila Europska središnja banka, a očekuje se da će ovoga tjedna to učiniti i američki Fed.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.