Cijene nafte iznad 78 dolara zbog zabrinutosti za postrojenja u Iranu

Ilustracija: Shutterstock

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara budući je ulagače zabrinula poruka američkog predsjednika Joea Bidena da bi meta najavljenog izraelskog udara na Iran mogla biti i naftna postrojenja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 66 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.28 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 3.72 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 74.34 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 3.61 dolar. Tržišta pozorno prate eskalaciju napetosti na Bliskom istoku. 

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku

Iran je bio najavio odgovor na izraelski napad na glavni grad Libanona Bejrut u kojem su poginule stotine ljudi, uključujući i skupinu političkih i vojnih dužnosnika libanonskog Hezbollaha i časnika iranske Revolucionarne garde. Krajem prošlog tjedna iranski balistički projektili pogodili su više vojnih ciljeva u Izraelu.

Teheran je poručio da je njegov odgovor time završen, ako sljedeći potezi Izraela ne budu zahtijevali reakciju. Tel Aviv je pak najavio posljedice, a Washington je naglasio da će braniti Izrael.

SAD je istodobno zajedno s EU-om i saveznicima pozvao na trenutno primirje između Izraela i Libanona, ali jučer je američki predsjednik Joe Biden rekao da SAD s Izraelom razmatra moguće odgovore na iranski raketni napad, uključujući i opciju izraelskog udara na iranska naftna postrojenja.

"Razgovaramo o tome", rekao je Biden novinarima.

"Ako ga Izrael napadne, Iran će vjerojatno uzvratiti udarima na izraelska energetska i plinska postrojenja"

Izrael bi mogao napasti iranske rafinerije ili glavni izvozni terminal na otoku Khargu kako bi Teheran lišio prihoda od izvoza derivata, nagađaju analitičari JPM-a.

"No, američki kabinet vjerojatno neće prihvatiti tu opciju jer želi izbjeći poremećaje na naftnim tržištima u tjednima uoči predsjedničkih izbora", dodali su analitičari.

Ako ga Izrael napadne, Iran će vjerojatno uzvratiti udarima na izraelska energetska i plinska postrojenja, citirala je iranska novinska agencija SNN danas riječi zamjenika zapovjednika Revolucionalne garde Alija Fadavija.

Značajniji rast cijena zakočila je danas činjenica da nafta i dalje normalno putuje s Bliskog istoka

Iran je član Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i proizvodi oko 3,2 milijuna barela dnevno, što odgovara oko tri posto globalne proizvodnje.

Značajniji rast cijena zakočila je danas činjenica da nafta i dalje normalno putuje s Bliskog istoka, unatoč zaoštravanju oružanih sukoba.

Trgovci istodobno nagađaju da bi OPEC rezervnim kapacitetima 'pokrio' gubitak iranskih barela, a nervozu je ublažila i objava Libije o otvaranju naftnih polja i izvoznih terminala nakon rješenja spora oko imenovanja guvernera središnje banke. Proizvodnja se zbog blokade bila spustila s 1,2 milijuna na samo 400 tisuća barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak porasla za 28 centi, na 74,9 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.