Pogledajte cijene građevinskih zemljišta u Njemačkoj, rekordno su visoke

Foto: EPA

POTRAŽNJA za stambenim prostorom u Njemačkoj je ogromna, prije svega u gusto naseljenim područjima. Međutim, nedostaje građevinskih zemljišta. Cijene su zato eksplodirale, piše Deutsche Welle.

"Nisu samo cijene stanova rekordno visoke, ni građevinska zemljišta nikada nisu bila toliko skupa", priopćio je Savezni ured za statistiku iz Wiesbadena. Prema jednom izračunu, u 2019. godini kvadratni metar u prosjeku je stajao čak 190 eura. Za usporedbu, kvadratni metar građevinskog zemljišta prije deset godina prodavao se za prosječno 122 eura.

Investitori moraju posebno duboko posegnuti u džep kada se radi o građevinskom zemljištu u gradovima-pokrajinama Berlinu i Hamburgu, gdje je kvadratni metar stajao 1328, odnosno 1158 eura.

Prema podacima statističara, cijene u principu rastu s povećanjem društvene zajednice. U mjestima s manje od 2000 stanovnika kvadratni metar stoji u prosjeku 66 eura, dok je u gradovima širom Njemačke, u kojima živi najmanje 500.000 stanovnika, cijena bila 17 puta veća – čak 1128 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.