Čile traži partnera za rudarenje vrijednog minerala. Ponudili se Saudijci

Ilustracija: EPA

Kompanija Manara Minerals iz Saudijske Arabije razmatra mogućnosti ulaganja u proizvodnju litija u Čileu, rekao je saudijski ministar rudarstva Bandar Alkhorayaf tijekom posjeta toj južnoameričkoj zemlji. Manara, nastala zajedničkim ulaganjem državne rudarske kompanije Ma'aden i Fonda za javna ulaganja (PIF), "analizira različite opcije", rekao je Alkhorayaf u intervjuu.

Saudijska Arabija radi na osiguravanju pristupa litiju i drugim mineralima u želji da postane središte za proizvodnju električnih vozila i baterija za njihov pogon, što predstavlja napore u smjeru diverzifikacije svog gospodarstva ovisnog o nafti, piše Reuters.

Alkhorayaf, saudijski ministar industrije i mineralnih resursa, rekao je da Manara ima interes za ulaganje u Čile, drugog najvećeg svjetskog proizvođača litija, metala koji se koristi i za proizvodnju baterija. Izjavio je i da je vidio "veliku predanost" čileanske vlade da pomogne osigurati ulaganja.

Saudijski ministar posjetio i Brazil

No, napomenuo je da nije upoznat s konkretnim razgovorima koji su u tijeku. Naime, podsjeća Reuters, čileanska državna rudarska tvrtka Codelco trenutačno traži partnera za veliki projekt vađenja litija u ravnici Maricunga, a također, vlada je nedavno otvorila niz drugih nalazišta litija privatnim ulaganjima.

Alkhorayaf se jučer sastao s predstavnicima čileanskog ministarstva rudarstva, a nazočili su i predstavnici Codelca. Alkhorayaf je izjavio da je Saudijska Arabija zainteresirana za brzo osiguranje opskrbe litijem, uključujući iz Čilea, budući da namjerava proizvoditi baterije za električna vozila u zemlji.

"Imamo vodstvo koje je vrlo ambiciozno. Ozbiljni smo da ga nabavimo sada (...) što je prije moguće", kazao je. Prije Čilea, saudijski ministar je bio u službenom posjetu Brazilu, također s ciljem unaprjeđenja gospodarske suradnje dviju zemalja u više područja, uključujući i rudarstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.