Čitatelji Indexa izabrali najgoreg ministra 2021.: Uvjerljivo pobijedio Darko Horvat

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

KRAJ godine uobičajeno je vrijeme za učiniti rezime svega onoga dobroga i lošega što se napravilo, odnosno propustilo napraviti u prethodnih 12 mjeseci.

Čitatelje Indexa pitali smo tko se u 2021. godini od ministara u vladi Andreja Plenkovića najviše, a tko najmanje iskazao? Tko je zaokupio pažnju javnosti u godini na izmaku?

Nakon gotovo 140 tisuća glasova izabrali ste najgoreg ministra prošle godine.

Najgori ministar je Darko Horvat

Najgori ministar po izboru čitatelja Indexa je Darko Horvat. Dobio je više od 18.500 glasova.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je HDZ-ovac kojega indirektno čak i Crkva proziva. I to zato što obnova na Baniji još uvijek nije počela.

Dakle, Zakon o obnovi doživio je debakl, išao je u izmjene, a masovna obnova još uvijek nije počela. No, ministar govori da se događaju privatne inicijative. Pravdao se da je privatnim inicijativama lakše započeti obnovu jer je manje papirologije, kao da on i njegova vlada nisu mogli donijeti zakon koji će omogućiti jednostavnije procedure.

>> Obnova je vjerojatno najveći fijasko Plenkovićeve vlade: "Ovo je katastrofa"

Uglavnom, od potresa traju i traju obećanja, ali konkretne akcije u smislu obnove i dalje nema, što spada u vjerojatno najveći fijasko Plenkovićeve vlade.

Tomislav Ćorić izborio drugo mjesto

Na drugom mjestu po broju glasova je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. On je dobio više od 16.500 glasova.

Ovaj ministar, koji je inače i Indexov Uhljeb 2020. godine, u 2021. godini skovao je termin "tć". Naime, radi se o čovjeku koji je najozbiljnije svoje inicijale stavio na - masku. Nazvao je to "samobrendingom", dodajući da mu je supruga stručnjakinja iz oblasti marketinga.

Radi se o ministru kojemu su tisuće ljudi na prosvjedu poduzetnika u centru Zagreba skandirale: "Odlazi."

>> Ćorić uhljebio još jednog mladog HDZ-ovca. Njegov videointervju uklonjen pa vraćen

Izdvojimo i da Ćorić rado zapošljava po stranačkoj liniji. Stoga je zaposlio mladog HDZ-ovca Domagoja Bačića na mjestu posebnog savjetnika za, kako je stajalo u oglasu, savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnju s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova. A zaposlio je i 30-godišnjeg Ivana Karla Stipića na mjesto posebnog savjetnika u Ćorićevu kabinetu, a njegov je popis radnih zadataka isti kao i Bačićev. Stipić je bio na proteklim parlamentarnim izborima najmlađi HDZ-ov kandidat za zastupnika, i to na listi za dijasporu.

Inače, Tomislav Ćorić je na Twitteru o svojim rodnim Pločama objavio pjesmu koju je sam napisao.

Na trećem mjestu je Mario Banožić

Na trećem mjestu je ostao ministar Mario Banožić s osvojenih 15 tisuća glasova. Banožić visoko kotira i u izboru za uhljeba godine, gdje je također treći.

>> Indexovi čitatelji izabrali uhljeba godine: Vlado Bagarić pobijedio, bilo je napeto

Ministar obrane doima se kao arhetipski primjer HDZ-ovog uspješnika novog kova, onoga koji se stvara u županijama i raznoraznim agencijama te kasnije uz malo sreće dolazi sve do, eto, ministarskih pozicija.

I prošlo bi to za Banožića uspješno, da se nije zakačio s Milanovićem oko slučaja Burčul, a što je predsjedniku dobro poslužilo kako bi zadovoljio svoje dnevno-svađalačke potrebe.

>> Banožić dobio veći stan zbog djece, a uzima naknadu jer mu obitelj živi u Slavoniji

Ispostavilo se poslije da je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata u samom centru Zagreba. Nacional je pisao da Banožiću nije odgovarao nijedan od 133 stana namijenjena za službene potrebe, nego je odabrao drugi stan, znatno veći od onih kakve koriste ministri. Osim toga, dodaju, dao ga je luksuzno urediti, a firma Državne nekretnine pokušala je, pišu dalje, prikriti da je na uređenje potrošeno 200.000 kuna.

Poručio je on da je takav stan dobio za obitelj jer ima troje djece. No, istovremeno on dobiva naknadu za odvojeni život.

>> Banožić vojnim avionima letio na sastanke. Čekali ga 7.5 sati u Zagrebu pa vratili

Ministar obrane Mario Banožić prošlog je ljeta, da bi došao u Zagreb na sastanke s godišnjeg odmora, dva puta koristio vojni avion koji koristi akrobatska skupina Krila Oluje, koji ga je prevezao iz Zračne luke Zemunik pokraj Zadra u Zagreb.

Otkriveno je i da je MORH plaćao usluge novinarke Dijane Čuljak. Banožić je rekao da je Čuljak angažirana za izradu novog modela komunikacije u Ministarstvu. Nije želio otkriti koliko je Čuljak plaćena, rekao je samo da se ne radi o značajnom iznosu. No, iz MORH-a su rekli da je tvrtka Adepto media d.o.o angažirana od veljače do lipnja 2021. godine.

"Ukupni troškovi iznosili su 19.008,00 kuna (bez PDV-a), što iznosi manje od 5.000,00 kuna mjesečno", piše MORH.

Smiješno je i da se nakon svega ovoga Banožić opravdavao. On se javio na Facebooku, gdje je objavio fotografiju sebe kraj hrvatske zastave. Poručio je da se radi o orkestriranim napadima na njega.

Nedavno je i ponosno pozirao s kobasicama, poručivši Milanoviću "da se vratio u svoj šor".

Ovo su rezultati ankete

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.