Član HGSS-a opisao spašavanje u Turskoj: Naši pripadnici nosili su 1000 kila opreme

Trenutno je u tijeku jedna od najvećih speleoloških akcija spašavanja ikad, pokrenuta nakon što je američki speleolog i speleospašavatelj Mark Dickey ostao zarobljen u trećem najdubljem špiljskom kompleksu u Turskoj. Turska speleološka federacija rekla je da je operacija spašavanja vrlo složena jer je zaglavio na dubini od 1120 metara.

Dickey je bio suvoditelj tima koji je mapirao novi prolaz u špilji, no u subotu je doživio krvarenje u probavnom traktu i od tada mu timovi spasilaca pokušavaju spasiti život. Poslali su mu nekoliko vrećica krvi, a do njega je uspjela stići i liječnica. Njegovo se stanje u međuvremenu stabiliziralo, no i dalje nije u stanju sam se popeti kroz uske tunele. Kako bi ga odnijeli na nosilima, trebat će proširiti uske tunele kroz koje trenutno nosila ne mogu proći.

Na terenu je trenutno oko 150 spašavatelja, a u akciju su se uključili i spašavatelji iz Hrvatske koji su stigli u srijedu i obavili jednu od važnijih zadaća u akciji spašavanja. "U speleospasilačkoj akciji u Turskoj sudjeluju ukupno 22 spašavatelja i spašavateljica HGSS-a. Speleološka federacija i Uprava za krizne i hitne situacije (AFAD) Republike Turske odmah po saznanju o nesreći zatražili su dodatne timove kao potporu svojim speleološkim spašavateljima u špilji Mora.

HGSS osigurao sustav dodatne komunikacije

Naši članovi poletjeli su u srijedu oko 9 sati iz Zagreba i odmah po dolasku su se operativno uključili u rad na terenu, s kolegama iz Turske i ostalih zemalja koji su došli pomoći u ovoj akciji", objasnio je za Index Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Jedna od težih zadaća bila je uspostaviti sustav komunikacije između baze unutar špilje, odnosno bivka, i površine, te komunikacije po raznim razinama špilje. Uspostavljena je telefonska veza, a pripadnici HGSS-a, odnosno tim od četiri spašavatelja, jučer su postavili dodatnu komunikaciju, speleofone i Cave-Linkove.

Kako je objasnio Kapović, Cave-Link je bežični sustav za podatkovnu komunikaciju koji može imati desetke postaja (kutije malih i laganih dimenzija) i omogućuje siguran prijenos podataka kroz nekoliko stotina metara čvrste stijene. "Komunikacija se prenosi isključivo preko kratkih tekstualnih poruka (SMS). Ako je jedna od površinskih postaja opremljena GSM modemom, kratke poruke mogu se slati iz špilje i u nju.

Zbog mogućnosti automatskog prosljeđivanja na nekoliko Cave-Link stanica, mogu se pokriti čak i vrlo velike udaljenosti. Ukoliko dođe do pucanja žičane veze u jami ovo je dodatna veza i time se ne gubi komunikacija sa spašavateljima u objektu", objašnjava Kapović.

Kako izgleda spašavanje?

U akciji sudjeluje jako puno ljudi iz različitih zemalja i organizacija. Kapović kaže da je izazov sve njih koordinirati kako bi spašavanje teklo bez komplikacija i kako bi svaki tim znao točno što, gdje i kada treba napraviti.

"Timovi mogu biti formirani za različite zadaće: opremanje jame za kretanje spašavatelja, postavljanje sistema za transport, komunikaciju, frakturiranje uskih prolaza, medicinski tim za zbrinjavanje, timovi za izradu bivaka. Na ulazu u jamu organiziran je kamp gdje je sve potrebno za višednevni boravak: šatori, hrana, voda, oprema koje ima jako puno. Za informaciju, oprema naših spašavatelja je teška otprilike 1000 kilograma". kaže.

Na pitanje koliko bi ova akcija mogla koštati, kaže kako je o novcu nezahvalno govoriti jer je vrlo teško procijeniti troškove. "Ono što je trenutno prioritet je što prije ozlijeđenog speleologa izvući na površinu kako bi mu se ukazala daljnja medicinska skrb", kaže.

"Naši su spašavatelji nosili tonu opreme"

"Speleospašavanje je iznimno zahtjevna operacija jer je potreban veliki broj spašavatelja u jami i na površini. Potrebna je velika količina speleološke opreme, logističke opreme, organizacija kampa i koordinacija između nekoliko organizacija iz različitih zemalja. Spašavanje u jamama, ovisno o njihovoj morfologiji i ozljedama unesrećenog, može trajati nekoliko sati, ali i više od 10 dana", dodaje Kapović.

Podsjetio je i na akciju speleospašavanja iz 2014. u jami Riesending u Njemačkoj u kojoj su sudjelovali i hrvatski članovi, a izvlačenje ozlijeđenog speleologa na površinu trajalo je jedanaest dana.

"Osim same dubine - 1040 m na kojoj je Mark, jama Morca je morfološki složena s velikim brojem vertikala, niskih horizontala i suženja. Sve te dijelove je potrebno tehnički opremiti za kretanje spašavatelja i transport unesrećenog", kaže Kapović.

Izvlačenje se očekuje danas

Iako se govorilo da bi spašavanje moglo potrajati tjednima, trenutno se očekuje da će izvlačenje Marka krenuti u kasnim noćnim satima. O tome će konačnu odluku donijeti medicinski tim koji intenzivno skrbi o Marku, a kako bi transport tekao nesmetano, predviđeno je širenje suženja na oko 500 m

"Trenutno u pripremi imamo i dodatne timove speleospašavatelja koji su spremni krenuti pomoći ili zamijeniti kolege ako bude potrebe", kaže Kapović.

"Mark je iskusan speleolog i speleospašavatelj, naš dugogodišnji kolega s kojim smo često sudjelovali na raznim speleospasilačkim tečajevima, kao i speleološkim istraživanjima, što nam je i dodatan motiv kako bi Marka što prije iznijeli na površinu. Suorganizator je višegodišnjih istraživanja jamskog sustava Morca gdje je tijekom posljednjeg speleološkog istraživanja došlo do pogoršanja njegovog zdravlja", rekao je Kapović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.