Clinton optužena za nediplomatsko ponašanje, republikanci bez komentara

AMERIČKA državna tajnica, Hillary Clinton, možda je najbolji američki diplomat, no u inozemstvu je neki optužuju za "nediplomatsko ponašanje". Prema pisanju ABC Newsa, već drugi puta ovog tjedna Clinton je upletena u kontroverze oko svojih primjedbi koje je imala tijekom svoje afričke turneje.

Nasilje nije odgovor

Naime, u gradu Abuja u Nigeriji, zemlji inače nadaleko poznatoj po korumpiranim izborima, Clinton je pokušala prenijeti poruku da nasilje nikad nije odgovor. No, pod time je mislila na američke izbore, što je privuklo pozornost okupljenih.

"Naša demokracija je još uvijek u nastajanju. Znate da smo imali različitih problema u nekim od svojih proteklih izbora. Primjerice, 2000. godine naši predsjednički izbori u jednoj su državi došli na razinu da se brat guvernera natjecao za predsjednika. Tako da i mi imamo svojih problema", nespretno je objasnila Clinton, na čije su primjedbe republikanci oštro reagirali.

Bolesni komentari
 
"Guverner Bush odbija uopće komentirati ovakve bolesne komentare, no tajnici Clinton želi sigurno i uspješno putovanje", rekao je glasnogovornik bivšeg floridskog guvernera, Jeba Busha. Drugi je pak optužuju zbog uspoređivanja floridskog prepričavanja o tome kako je George W. Bush postao predsjednik s veleprodajnom prevarom u Nigeriji.

"Kada kritizirate svoju zemlju kao državni predstavnik zapravo narušavate autoritet svoje vlade. To baca sjenu na zakonitost američke vlade koja istovremeno razvija svoje međunarodne odnose", rekla je Ilya Shapiro s libertarijanskog neprofitnog Cato instituta.

Protiv nasilja
 
S druge strane, iz američkog ministarstva vanjskih poslova su naglasili da je Clinton radila usporedbu kako bi dokazala da je unatoč problemima i neslaganjima oko američkih izbora još uvijek postojao "miran prijenos moći", odnosno da je nakon rasprave bolje prihvatiti i neispravan rezultat nego pribjeći nasilju.

Prema riječima P.J.Crowleyja, zamjenika ministra za odnose s javnošću, Clinton je istu poruku privatno uputila i prošlog tjedna kenijskim državnicima. "Uputila je prikladnu poruku afričkim zemljama u nevoljama, s ciljem da ojačaju svoj izborni proces i oforme neovisne izborne komisije. No, još je važnija poruka da kandidati na kraju prihvate rezultat umjesto da pribjegnu nasilju", objasnio je Crowley.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.