Corbyn: Za sve nas bi bilo puno bolje da je Jihadi John završio na sudu

Foto: Hina

U REAKCIJI na vijest o ubojstvu Jihadi Johna, za koju američki dužnosnici kažu da je 99 posto sigurna, britanski laburist i marksist Jeremy Corbyn kaže da bi bilo "puno bolje" da je islamistički krvnik završio na sudu.

> Zračni napad bio je besprijekoran: "Jihadi John je vjerojatno spržen"

Corbyn je rekao da je Emwazi kažnjen za svoje "okrutne i brutalne zločine", ali dodao da bi njegovo hvatanje i suđenje bilo bolji način da se ostvari pravda. "Za sve nas bi bilo bolje da je on odgovarao pred sudom," citira Independent.     

U pozadini izjave je široka rasprava u britanskoj javnosti i medijima. Emwazi je kao britanski državljanin odgovoran za dekapitacije uživao veliku medijsku pažnju, pa je između ostalog otkriveno da ga je MI5 "pokušao regrutirati prije nego što se pridružio Islamskoj državi u Siriji".

Britanska tajna služba je u medijima optužena za zlostavljanje i potencijalno poticanje njegove radikalizacije, kao i za omogućavanje njegova bijega, o čemu je pisao Guardian uz zaključak da obavještajci moraju odgovoriti na ozbiljna pitanja i "objasniti tvrdnje o zlostavljanju i kako je točno muškarac iza dekapitacija IS-a skliznuo kroz mrežu".

O potencijalnoj radikalizaciji Emwazija kroz pritisak tajnih službi je pisao i Independent, prema čijim izvorima je danas ubijeni mladić "razmišljao o samoubojstvu kako bi pobjegao špijunima MI5" prije odlaska u Siriju.

Nedoumica oko uloge obavještajaca u "stvaranju Jihadi Johna" ima još, no kako to Corbyn indirektno sugerira, one će sada, usprkos ozbiljnosti, ostati nepoznanica.., jedna u nizu teorija urota.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.