Crkva godišnje dobije oko milijardu naših kuna. Za žrtve potresa daju 7 milijuna

Foto: Pixsell/Patrik Macek

HRVATSKA biskupska konferencija (HBK) donirat će sedam milijuna kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, javila je Informativna katolička agencija (IKA).

Katolička crkva, podsjetimo, iz džepova poreznih obveznika, bili oni vjernici ili ne, godišnje dobije oko milijardu kuna.

> Što se krije u Vatikanskim ugovorima koji su nas pretvorili u sluge crkve?

Koliko točno svake godine novca poreznih obveznika ide Katoličkoj crkvi, i dalje je svojevrsni misterij. Istraživački novinari su se tom temom ekstenzivno bavili i došli do brojke od oko milijardu kuna godišnje, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos. 

Naime, kako je Katolička crkva u Hrvatskoj financijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja te dobiva novac i od državne i od županijske i od lokalne razine, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće saznati baš sav novac koji se s raznih državnih nivoa i institucija slijeva na račune Katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dvije tisuće pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac, koji Katolička crkva dobiva od države, izuzet od provjere Državne revizije.

O daljnjoj pomoći će se raspravljati

Odluku o donaciji sedam milijuna kuna donijeli su članovi Stalnog vijeća HBK u srijedu na online sjednici, a u četvrtak su je potvrdili i hrvatski biskupi.

Po riječima generalnog tajnika HBK Krunoslava Novaka, o daljnjoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasjedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i druge načini mogućeg djelovanja.

Najavljen je i projekt uspostave kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji uspostaviti zajedno s Malteškim redom.

Šef Caritasa: Prikupljeno dovoljno materijalne pomoći, zainteresirani mogu uplatiti Caritasu

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina, nakon obilaska stradalog područja, kazao je da je za sada prikupljeno dovoljno materijalne pomoći te da svi zainteresirani mogu uplatiti novčana sredstva na račun Hrvatskog Caritasa i biskupijskih Caritasa.

Podsjetimo, vlada Srbije donijela je odluku da Republici Hrvatskoj uputi iznos od milijun eura financijske pomoći za otklanjanje posljedica razornog potresa, priopćeno je u srijedu poslije sjednice vlade u Beogradu. Naime, radi se o većem iznosu od onoga kojeg je donirala crkva. 

>> Vlada Srbije odobrila milijun eura pomoći Hrvatskoj

"Članovi vlade izrazili su žaljenje zbog ljudskih života izgubljenih u ovoj prirodnoj katastrofi, a novčana sredstva su namijenjena da se pomogne u obnovi razrušenih objekata, od kojih je veliki broj od javnog značaja", navedeno je u priopćenju vlade.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.