Dabro o povratku afričke svinjske kuge: Sumnja se da je došla od divljih svinja

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je konferenciju za medije povodom pojavljivanja slučaja afričke svinjske kuge u Gradištu kod Županje.

"Bitno je naglasiti da se objekt nalazi u zoni 4. kategorija, to znači da nije u naselju, nego vanjski uzgoj blizu šume, na objektu je bila 81 svinja do ponedjeljka. Sav objekt je u zoni zaštite, a zona nadziranja će obuhvatiti naselje Andrijaševce, Cernu, Privlaku, naselje Otok, Bošnjaci", započeo je Dabro, prenosi N1.

"Kad dobijemo detaljne informacije i analizu, moći ćemo dati više informacija", dodao je.

"Sumnja se da su bolest uzrokovale divlje svinje"

Zbog ponovne pojave afričke svinjske kuge kontaktiran je Veterinarski institut. Dabro je rekao da se sumnja da je bolest došla i da je uzrokovana od divljih svinja. Odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako je, po podatcima koje su dobili od Veterinarskog instituta, u ovoj godini 38 divljih svinja uzorkovano na afričku svinjsku kugu, a zadnji je nalaz bio 26. travnja.

"Dat ćemo sve od sebe i nadamo se da je ovo isključiv slučaj jer je blizu šume. Apel ministarstva – pri bilo kojem uginuću ili simptoma na gospodarstvu kod ljudi koji uzgajaju svinje, molimo da to ne taje, neka prijave, da bi bili što učinkovitiji kako se afrička svinjska kuga ne bi proširila", rekao je Dabro na presici, piše N1.

Provedene mjere

Odmah po potvrdi poduzete su potrebne mjere na tom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, na kojem se, po podatcima koje je iznio Dabro, do ponedjeljka nalazila 81 svinja, autohtone pasmine, mangulica.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić izvijestio je kako je poslijepodne provedena eutanazija svinja na gospodarstvu Kadić.  Eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i provedene su sve mjere koje se trebaju provesti, rekao je.

Čelnici Ministarstva izvijestili su da su provedene i druge propisane mjere te određene zone zaštite i zone nadziranja. Zona nadziranja će obuhvatiti općinu Andrijaševce, odnosno samo naselje Andrijaševce, Cernu, Privlaku, grad Županju, grad Otok ali samo naselje Otok, Bošnjake, Cernu i Štitaru.

Afrička svinjska kuga je kod domaćih svinja potvrđen 26. lipnja prošle godine , a prvi slučaj kod divljih svinja potvrđen je nešto kasnije, 5. srpnja. Zadnji slučaj afričke svinjske kuge zabilježen je 29. studenoga 2023. godine, a od onda nije bilo novih sumnji na pojavu te bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.