Dalija Orešković: DORH se postavio kao institucija koja štiti kriminalce

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dalija Orešković (Klub HSS-a, GLAS-a, DOSIP-a) je rekla da nema nikakve sumnje da su HDZ-ovi Josip Šarić i Josip Škorić dobili dojave iz DORH-a da će uskoro uslijediti njihovo uhićenje te je poručila da se DORH postavio kao institucija koja štiti kriminalce.

"Nema nikakve sumnje da su donedavni HDZ-ov saborski zastupnik Josip Šarić i HDZ-ov donedavni direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić imali dojavu iz samog DORH-a da će uskoro uslijediti njihovo uhićenje. Pri tome im je DORH dao dovoljno vremena da pospreme dokaze i utječu na svjedoke", upozorila je Orešković u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Smatra kako je time kompromitiran i ishod tih kaznenih predmeta. 

"To ide u prilog i koristi Andreju Plenkoviću i HDZ-u. DORH se time postavio kao institucija koja štiti kriminalce, jer štiti HDZ umjesto da štiti javni interes, RH i građane", poručila je. 

Orešković je kazala i da je time glavni državni odvjetnik Ivan Turudić postao odvjetnik obrane HDZ-ovih korumpiranih afera, a ne nositelj kaznenih progona, što bi po Ustavu i zakonima trebao biti". Dodala je i kako je od početka bilo očito da se Ivan Turudić na čelo DORH-a postavlja s nekim ciljem, a sada je manje-više jasno da je taj cilj bio minimaliziranje štete koja bi za HDZ i Andreja Plenkovića mogla nastati kaznenim progonom članova te stranke.

Bauk: Vidimo posljedice Lex AP-a

I SDP-ov Arsen Bauk uvjeren je kako su Šarić i Škorić znali da će biti uhapšeni. Ustvrdio je i kako sada vidimo posljedice Zakona o kaznenom postupku, tj. Lex AP-a, jer informacije i dalje izlaze, ali ne medijima, nego osumnjičenicima. 

"Izlaze i dalje namjerno, izlaze i dalje politički selektirano, izlaze i dalje aranžirano, ali ne izlaze nekontrolirano. Izlaze kontrolirano zato da više ne čine političke probleme, odnosno da oni budu najmanji mogući", kazao je. Pri tome smo, dodao je, dobili i "kontrolora štete", pri čemu svi znaju na koga se misli. 

Bauk je kazao i da se nekada govorilo "pojavu osudi, a druga spasi", a sada je praksa "pojavu osudi, druga uhapsi, a premijera zaštiti". Smatra da su predsjednici HDZ-a uvijek imali neka očekivanja od glavnog državnog odvjetnika, a sada su dobili takvoga koji će ta njihova očekivanja i ispuniti.

Na to mu je odgovorio HDZ-ov Ante Deur, podsjetivši ga da je, dok je bio ministar uprave u vladi Zorana Milanovića, vodio hapšenja vezana uz ćirilične ploče, pozvavši Bauka da im ispriča povijest o tome. "Bilo bi jako zgodno", kazao je. 

Klasić: Zakonski jasno definirati ovlasti predsjednika RH, ali i MORH-a u području obrambene politike

Darko Klasić (Klub HSLS i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) rekao je kako je sada, na kraju predsjedničkog mandata aktualnog predsjednika, a prije izbora i stupanja na dužnost novog predsjedničkog kandidata, prava prilika da se zakonski jasno i nedvojbeno definiraju ovlasti predsjednika Republike, ali i Ministarstva obrane u području obrambene politike i upravljanja oružanim snagama. Pri tome, poručio je, zakonskom regulativom trebamo ići u smjeru kako bi se uspostavila približno slična zakonska regulativa koja se primjenjuje u većini europskih parlamentarnih demokracija.

Klasić je upozorio da je Hrvatska sadašnjim nedovoljno definiranim zakonskim okvirom upravljanja oružanim snagama postala anomalija u europskim parlamentarnim demokracijama. Naveo je kako su se sve dosadašnje vlade i predsjednici Republike u zadnjih 20 godina uspjeli dogovoriti i naći zajednički način operativnosti unatoč pojedinim različitim stajalištima. No, pri tome nije bio dvojbi vezanih uz upravljanje Oružanim snagama RH. 

"Nažalost, u ovom mandatu predsjednika Republike svjedočili smo prvi put u ovih 20 godina blokadi u sustavu upravljanja OS-om RH, kao i konfuziji u pogledu zapovijedanja Hrvatskom vojskom te stavljanja Glavnog stožera i OS-a RH u nezavidan položaj političkog opredjeljivanja", rekao je.

Smatra da je korištenje HV-a u svrhu političke promocije dovelo do urušavanja sustava vrijednosti u HV-u i jasnih pravila pri napredovanju u Oružanim snagama, kao i do inflacije časničkih činova, pa tako danas skoro svaki deseti pripadnik Oružanih snaga ima čin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.