Dan je međunarodnog priznanja Hrvatske: "15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u povijest"

Foto: Arhiva

15. SIJEČNJA 1992. godine, poslije velikosrpske agresije na Hrvatsku, zemlje članice Europske unije, ubrzo nakon priznanja od strane nekoliko drugih država - Slovenije, Litve, Islanda, Svete Stolice, priznale su Hrvatsku kao samostalnu državu. Na današnji dan, prije 21 godinu, Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska.

Dan kasnije, uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja, Hrvatsku su priznale 44 države. 15. siječanj obilježava se kao Dan priznanja Hrvatske, iako nije državni praznik. Do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države.

 "15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u sveukupnu četrnaestostoljetnu povijest hrvatskoga naroda na ovome, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana"

Na današnji dan prije 21 godinu Hrvatska je postala međunarodno priznata država. "15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u sveukupnu četrnaestostoljetnu povijest hrvatskoga naroda na ovome, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana", poručio je tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman. Toga povijesnog dana Hrvatsku je priznalo svih 12 zemalja članica Europske unije. Nakon toga, iz minute u minutu Hrvatsku su priznavale brojne druge zemlje, a do kraja siječnja bilo ih je ukupno 44.

Hrvatsku je još u prosincu 1991. u vihoru rata priznao Island, a veliku ulogu imali su Vatikan i Njemačka. "Ovo je lijep dan za Njemačku i nadamo se da će ovo biti početak dobrih bilateralnih odnosa i suradnje", poručio je tadašnji njemački izaslanik Klaus Peter Kleiber.

Jedan od svjedoka tadašnjih burnih političkih previranja Vladimir Šeks opisao je za Media servis kako se osjećao u trenutku priznanja. "Ljude i mene prožimao je jedan osjećaj da je nakon devet stoljeća kucnuo trenutak da je hrvatski narod vlastitim naporima, ne uz nečiji tuđi hir ili kao igra velikih sila, došao do svoje vlastite države", ispričao je Šeks.

Tadašnji potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Mate Granić podsjetio je da su strane države ipak postavile neke uvjete za priznanje Hrvatske. "Konačan prekid vatre, koji je potpisan 3. siječnja 1992. u Sarajevu, deblokada i evakuacija vojarni, Ustavni zakon o zaštiti manjina i pozitivno mišljenje Europske monitoring misije", prisjetio se zahtjeva Granić.

Ipak, velike sile poput SAD-a, Rusije i Japana tek su poslije nekoliko mjeseci priznale Hrvatsku tako da je naša zemlja u svibnju 1992. godine postala članicom Ujedinjenih naroda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.