Dan kad su Hitler i Staljin postali saveznici. Poljska je uništena i raskomadana

Foto: Wikipedia, Shutterstock

Svega tjedan dana prije nego što je službeno počeo Drugi svjetski rat, dvojica ministra vanjskih poslova potpisala su ugovor o nenapadanju. Radi se o Joachimu von Ribbentropu i Vjačeslavu Molotovu, njemačkom i sovjetskom političaru. Pakt nije samo bio garancija da neće doći do oružanog sukoba između Trećeg Reicha i Sovjetskog Saveza već je i podijelio istok Europe u interesne sfere.

Podjela interesnih sfera

Države koje su se 1939. godine našle između Sovjetskog Saveza i Njemačke uglavnom su nastale nakon Prvog svjetskog rata. Poljska, Čehoslovačka i baltičke zemlje svoju neovisnost stekle su nakon 1919. godine. To se nije sviđalo Hitleru jer su ti narodi dugo živjeli pod Nijemcima, kao ni Staljinu, koji je htio zaštititi zapadne granice Sovjetskog Saveza od eventualnih budućih invazija.

Hitler i Staljin "slučajno" se susreću u Poljskoj u animiranom filmu

Pakt Molotov-Ribbentrop bio je poželjan za obje strane. Njemačka i SSSR dogovorili su se da neće pomagati neprijateljima u ratu: Rusija neće pomagati Francuzima, a Njemačka Japanu. Neovisno o tome, obje su zemlje i dalje ulagale u vojsku i pripremale se za rat.

1.  rujna 1939. njemačka vojska stupa na poljski teren i započinje Drugi svjetski rat. 17. rujna isto radi sovjetska vojska, ali s istoka. Poljska je nedugo zatim pala, a teritorij je podijeljen. Njemačko vodstvo nije računalo da će tako brzo osvojiti velik dio zapadne Poljske. Ušli su u dijelove zemlje koji su bili obećani Staljinu Molotov-Ribbentropovim paktom, pa su diplomati ponovo sjeli za stol i dogovorili nove amandmane.

Prepravljanje sporazuma i novi dogovori

U zamjenu za teritorije koje su osvojili Nijemci u Poljskoj SSSR će dobiti pravo na Baltik. Staljin je na to pristao jer su baltička područja ionako bila na popisu za osvajanje. Do iduće godine Baltik je bio u rukama sovjetske vojske. Hitler je pripremao napad na Dansku i Norvešku, a Staljin se fokusirao na Finsku.

U paktu je najvažnija bila klauzula o nenapadanju po kojoj Treći Reich i Sovjetski Savez neće ulaziti u sukob u narednih deset godina. Staljin je računao na to da će do 1949. godine uspjeti provesti reforme u vojsci koje će pomoći da izdrži eventualni napad iz Njemačke.

Pakt je prekršen 22. lipnja 1941. godine, kada Njemačka napada Sovjetski Savez. Prekidom savezništva komunista i nacista komunističke snage diljem istočne Europe počinju se organizirati i započinju antifašističku borbu. Prva od njih organizirana je u Sisku istoga dana.

Molotov i Ribbentrop nakon potpisivanja sporazuma

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.