Danas će biti objavljen Nobel za mir. Manje je kandidata nego prošlih godina

Foto: EPA

U jeku sukoba na Bliskom istoku, rata u Ukrajini i brojnih drugih sukoba širom svijeta, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir trebao bi biti objavljen danas.

Norveški Nobelov odbor planira objaviti izbor u Oslu u 11 sati.

Ove godine nominirano 286 kandidata, što je puno manje nego prethodnih godina

Prošle godine prestižna nagrada dodijeljena je zatvorenoj aktivistici za ženska prava Narges Mohammadi iz Irana. Ove godine nominirano je ukupno 286 kandidata, uključujući 197 pojedinaca i 89 organizacija.

U usporedbi s prijašnjim godinama, krug kandidata znatno se smanjio. Nobelove institucije popis kandidata tradicionalno drže u tajnosti 50 godina.

U ponedjeljak će se podijeliti zadnji Nobel

Ovog tjedna objavljeni su već dobitnici Nobelove nagrade u kategorijama medicine, fizike, kemije i književnosti. Zadnja nagrada, za ekonomiju, bit će dodijeljena u ponedjeljak.

Tradicionalno se sve Nobelove nagrade dodjeljuju u Stockholmu, a jedino se nagrada za mir dodjeljuje u Oslu. Nobelove nagrade, osim za ekonomiju, proizlaze iz oporuke utemeljitelja nagrada i izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-96.).

Nobelova nagrada za mir ponovno će biti jedina dodijeljena u Oslu

Medalje bi se trebale predati dobitnicima 10. prosinca, na godišnjicu Nobelove smrti, a Nobelova nagrada za mir ponovno će biti jedina koja će se dodijeliti u Oslu umjesto u Stockholmu.

Ove godine nagrade su dodijeljene s 11 milijuna švedskih kruna po kategoriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.