Danas je postalo jasno što su Ukrajinci napravili u Kursku. Sad imaju tri opcije

Foto: Profimedia

Dok su ukrajinski službeni izvori vrlo šturi s informacijama o nezapamćenoj ofenzivi na Rusiju, danas je sama Moskva priznala razmjere ukrajinskog upada u Kursku oblast. Ukrajinske snage su, kako je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom priznao sam guverner Kurska Aleksej Smirnov, u toj regiji osvojile čak 22 naselja.

>> Dosad najveći istup Putina o upadu u Kursk, objavljeno koliko su Ukrajinci osvojili

O razmjerima ukrajinske ofenzive dosta govori i podatak da je iz Kurske oblasti dosad evakuirano više od 120 tisuća ljudi, a planira se evakuacija još 59.000, pa bi prema dosadašnjim planovima broj Rusa koji su pobjegli iz Kurska trebao doseći čak 180.000. Zanimljivo je da je Rusija danas naredila i djelomičnu evakuaciju stanovnika iz susjedne Belgorodske oblasti. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, očekivano, vrlo nezadovoljan zbog ukrajinske okupacije ruskog teritorija. Rat je, podsjetimo, započeo njegovom odlukom, a Rusi su očekivali da će Kijev pasti u roku od nekoliko dana. Dvije i pol godine kasnije Ukrajina ne samo da se nije predala, nego je u tjedan dana okupirala više od 20 naselja u Rusiji.

Dijelovi Rusije prvi put okupirani od Drugog svjetskog rata. Ukrajina sad ima tri opcije

Teško je precijeniti značaj tako velikog upada ukrajinskih snaga na teritorij Rusije. To je prvi put da je netko okupirao dijelove ruskog teritorija od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski upad u Kursk mogao bi omogućiti Kijevu prednost u pregovorima s Rusijom, ali bi zadržavanje i obrana osvojenog teritorija mogla biti visokorizična strategija za Ukrajinu, rekao je bivši australski general Mick Ryan u razgovoru za Newsweek.

Ofenziva traje gotovo tjedan dana, a Kijev je donedavno šutio o operaciji, sve dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom vikenda nije spomenuo akcije ukrajinske vojske, "čiji je cilj gurnuti rat na teritorij agresora".

Danas su pak Ukrajinci objavili snimku izvještaja, koji je vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij podnio predsjedniku Zelenskom, u kojem se ističe kako su ukrajinske snage u Kursku osvojile čak 1000 kvadratnih kilometara.

Iako i dalje nije sigurno što Ukrajinci pokušavaju postići upadom u Kursk i osvajanjem ruskog teritorija, činjenica je da je u zadnjih tjedan dana ukrajinski moral jako narastao, a ruski se srozao. To je naročito bitno u kontekstu činjenice da Rusi već mjesecima bilježe male, ali nezanemarive uspjehe u istočnoj Donjeckoj oblasti Ukrajine te polako, uz velike gubitke, osvajaju teritorij.

Prva opcija - Ukrajinci će se konsolidirati i koristiti osvojeni teritorij za pregovore 

Umirovljeni general-bojnik australske vojske Mick Ryan rekao je da bi jedna od opcija mogla biti da se ukrajinske snage utvrde na do sada osvojenom terenu i brane ga uoči pregovora. Takvu opciju sugeriraju i informacije iz Kurska koje govore da su ukrajinske snage počele utvrđivati svoje položaje u Kursku.

>> Na početku je izgledalo da će Ukrajinci kratko ostati u Rusiji. Više ne izgleda tako

Danas je na sastanku s guvernerom Kurska takvu opciju spominjao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Neprijatelj očito želi poboljšati svoju poziciju za pregovore u budućnosti. Ali o kakvim pregovorima uopće možemo razgovarati s ljudima koji napadaju civile i civilnu infrastrukturu i pokušavaju zaprijetiti nuklearnim postrojenjima", rekao je Putin referirajući se na nuklearnu elektranu Kursk, koja je udaljena oko 30 kilometara od položaja ukrajinskih snaga. 

I umirovljeni general Ryan je rekao da bi to bila "opcija najvećeg rizika" za Ukrajinu jer bi ukrajinske postrojbe koje su najdublje ušle u ruski teritorij mogao "lako odsjeći i uništiti čak i polusposobni ruski zapovjednik". "Visoka vjerojatnost gubitka velikog broja snaga u ovom scenariju čini takvu opciju strateški i politički visokorizičnom", poručio je Ryan.

"Ukrajina bi mogla izgubiti bojne i brigade, topničke postrojbe, resurse za elektroničko ratovanje i protuzračnu obranu, čiji si gubitak ne može priuštiti", dodao je general.

Druga opcija: Povlačenje s osvojenog teritorija na položaje koji se mogu braniti 

Druga bi opcija bila djelomično povlačenje s osvojenog teritorija na teren koji se može obraniti, rekao je Ryan. To bi Ukrajincima omogućilo da snage koje su sudjelovale u napadu na Kursk premjeste negdje drugdje, primjerice na položaje bliže granici koji se mogu lakše braniti, na defenzivne zadatke u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas ili ih možda odmoriti i pripremiti za neke buduće upade u Rusiju.

Kako ističe general Ryan, to bi maksimiziralo benefite strateškog šoka, a usput bi smanjilo rizike od gubitka tih vrlo učinkovitih snaga.

Treća opcija - povlačenje sve do granice i poniženje Putina

Treća opcija za Ukrajinu mogla bi biti potpuno povlačenje natrag na granicu, čime bi se maksimizirala politička i strateška korist od upada uz očuvanje iskusnih borbenih snaga, koje će Ukrajini zasigurno trebati u budućnosti.

Time bi se Rusima poslalo poruku: "Možemo izvršiti invaziju i raniti vašu zemlju ako želimo, ali nemamo želju okupirati naše susjede", smatra Ryan, dodajući da bi Ukrajinci takvim potezom ponizili Putina, sačuvali vlastite snage te pokazali saveznicima da Ukrajina može "krenuti u uspješnu ofenzivu i zaključiti je usprkos egzistencijalnom riziku za snage koje provode operacije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.