Danska logistička tvrtka kupuje podružnicu Deutsche Bahna

Foto: EPA

Danska logistička tvrtka DSV objavila je da će za 14.3 milijarde eura kupiti podružnicu Deutsche Bahna za prijevoz tereta Schenker, pripremajući teren za prodor u sam vrh svjetske ljestvice logističkog sektora. 

Kupnja Schenkera bila bi najveća u povijesti danske tvrtke i osigurala bi joj poziciju ispred švicarskog Kuehne und Nagela, i po obujmu poslova i po prihodu, napominje Reuters.

Kombinirana skupina imat će prihod od 39.2 milijarde eura, prema rezultatima iz prošle godine, i oko 147 tisuća zaposlenih u više 90 zemalja, istaknuo je DSV, koji planira pribaviti četiri do pet milijardi eura za kupnju Schenkera izdanjem dionica, a ostatak izdanjem dužničkih papira.

Postat će vodeći svjetski igrač u globalnom sektoru transporta i logistike

"Kupnja Schenkera izmijenit će DSV iz temelja i stvoriti vodećeg svjetskog igrača u globalnom sektoru transporta i logistike", istaknuli su u priopćenju.

Danska tvrtka obvezala se uložiti milijardu eura u Njemačku u iduće tri do pet godina i zadržati nekoliko ključnih dijelova poslovanja. 

I u Deutsche Bahn grupi kažu da je transakcija "najveća" u njihovoj povijesti ističući da im je "bilo važno pronaći snažnog partnera za Schenker i dugoročni dom za zaposlenike tvrtke", prema riječima glavnog izvršnog direktora Richarda Lutza.

Krajem srpnja njemačka željeznička tvrtka objavila je da će u iduće tri godine otpustiti oko 30 tisuća radnika nakon što je izvijestila o znatno većem gubitku u prvoj polovini godine, pod pritiskom opsežnih ulaganja u modernizaciju željezničke mreže u Njemačkoj.   

Sve još moraju odobriti regulatori

DSV-ovu kupnju Schenkera još moraju odobriti regulatori, njemačko ministarstvo i nadzorni odbor Deutsche Bahna, a trebala bi biti zaključena u drugom kvartalu iduće godine.

Danska kompanija osnovana je 1976. godine i u početnoj fazi zapošljavala je samo 10 vozača kamiona. Potom su se počeli širiti velikom brzinom, nizom uspješnih akvizicija na rascjepkanom tržištu logističkih usluga, kupujući često znatno veće tvrtke.

Schenker je u proteklim godinama osiguravao značajan dio zarade Deutsche Bahna. Zapošljava više od 70.000 radnika u oko 130 zemalja, uključujući otprilike 15.000 u Njemačkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.