Danska uvodi porez na emisiju stoke. Farmeri će plaćati 90 eura po kravi

Foto: Shutterstock

Uzgajivači stoke u Danskoj bi uskoro mogli plaćati godišnji porez od 672 krune (90 eura) po kravi zbog štetnih emisija koje utječu na globalno zagrijavanje i klimatske promjene. Koalicijska vlada se ovoga tjedna složila oko uvođenja prvog svjetskog poreza na emisije ugljika u poljoprivredi, koji bi trebao krenuti od 2030. Danska je veliki izvoznik mliječnih proizvoda i svinjskog mesa, a poljoprivreda je najveći izvor emisija u zemlji.  

Cilj koalicijskog sporazuma je ispunjavanje klimatskih ciljeva. "Bit ćemo prva zemlja na svijetu s poljoprivrednim porezom na emisije ugljika", rekao je jučer ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen. Danska mliječna industrija uglavnom je pozdravila sporazum i njegove ciljeve, ali to ne vrijedi za neke stočare koje je razbjesnila odluka, piše CNN.

Problematični metan

Potez danske vlade dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su poljoprivrednici prosvjedovali diljem Europe, blokirajući ceste traktorima i gađajući jajima Europski parlament zbog dugog popisa žalbi, uključujući pritužbe na ekološke propise i pretjeranu birokraciju. 

Globalni prehrambeni sustav u velikoj mjeri pridonosi klimatskoj krizi, proizvodeći oko trećinu emisija stakleničkih plinova. Posebno velik utjecaj ima uzgoj stoke, koji je 2015. uzrokovao oko 12% globalnih emisija. Dio ovog zagađenja dolazi od metana, plina koji zagrijava planet, a koji proizvode krave i neke druge životinje.  

Smanjenje emisija stoke 

Danski parlament bi trebao odobriti porez kasnije ove godine, a trebao bi se početi primjenjivati 2030. kada će iznositi 300 kruna (40 eura) po toni emisija stoke, da bi se 2035. povećao na 750 kruna (100 eura). 

Pritom će se primjenjivati porezna olakšica od 60%, što znači da će se poljoprivrednicima efektivno naplaćivati 120 kruna (16 eura) godišnje od 2030., odnosno 300 kruna (40 eura) od 2035. godine. 

Danske mliječne krave godišnje u prosjeku ispuštaju 5.6 tona ekvivalenta CO2, što znači da će poljoprivrednici prema nižoj poreznoj stopi od 120 kruna godišnje po kravi plaćati 672 krune ili 90 eura. 

Prihodi od poreza će se u prve dvije godine koristiti za potporu zelenoj tranziciji u poljoprivrednoj industriji. Grupa danskih farmera Bæredygtigt Landbrug kaže da se radi o "zastrašujućem eksperimentu". "Ovo je čista birokracija. Znamo da postoji klimatski problem, ali ne vjerujemo da će ih ovaj sporazum riješiti", rekao je predsjednik Peter Kiær. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.