VIDEO Dio novinara otišao s Plenkovićem u obilazak požarišta, Indexu zabranjen pristup

Foto: Index

NAKON što je danas održao bizarnu konferenciju za novinare na temu požara u Dalmaciji, Andrej Plenković se uputio u obilazak požarišta.

> UŽIVO S TERENA Požar stigao na 100 metara od kuća u Srinjinama, ponovno se diže vjetar

Po dolasku na prve lokacije, dio novinara je propušten vozilima - ali Indexovom reporteru MUP je zabranio da poprati Plenkovićev obilazak. Indexov novinar tako se pješke morao uspeti uzbrdo.

Svladao je brdo i pitao Plenkovića zašto se Index diskriminira, a snimku svega pogledajte u nastavku:

"Ne možeš proći", rečeno je našem reporteru, uz pojašnjenje kako je to naredilo "premijerovo osiguranje".

Budući da je Indexovom reporteru ograničena sloboda kretanja, konzultirali smo se s pravnim izvorima.

Ograničavanje slobode medijskog djelovanja?

"Ako su neke pustili, a druge ne, onda imaju dužnost obrazložiti kriterije po kojima su raspodijelili mjesta. Ovo što su napravili je zabrana prolaska koja predstavlja ograničenje slobode kretanja i slobode medijskog djelovanja, to jest informiranja građana u kriznoj situaciji", tvrdi naš izvor.

"Štoviše, ograničenje mora biti nužno za ostvarenje legitimnog cilja. Krše zakon ako nemaju legitimni cilj i ako ta mjera nije nužna za njegovu realizaciju", dodaje.

Indexov reporter na kraju se ipak pješice uspio probiti do mjesta gdje je Plenković bio u obilasku s ostalim novinarima te je upitao Plenkovića i Božinovića zašto je Indexu uskraćen pristup.

Suočili smo Plenkovića i Božinovića s cenzurom

Božinović je mrtav-hladan ustvrdio da su i ostali novinari "pola puta došli pješke" - iako je Indexov novinar snimio kako je sam svladao cijelu dionicu uspona.

Indexov reporter potom je prišao i Plenkoviću i upitao ga isto pitanje. Zaustavili su ga članovi Plenkovićevog tima.

"Polako, polako. Nije bilo mjesta za automobile", rekli su mu, na što je naš reporter odgovorio da je mjesta bilo ti da su neka vozila nakon njegovog propuštena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.