Divjak o pjevanju himne u školi: Otpjevali ste himnu, a sad možete pisati matematiku

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell, Facebook

DOMOVINSKI pokret je objavio dokument koji potpisuje HDZ-ov župan Blaženko Boban, u kojem se od svih škola na području Splitsko-dalmatinske županije traži da prvi dan nastave počne izvođenjem himne.

 

"Na adrese svih škola u SD županiji poslane su preporuke da nova školska godina započne intoniranjem nacionalne himne. Resorni pročelnik i župan uputili su ravnateljima poziv da nova školska godina započne primjerenim isticanjem nacionalnih obilježja i izvođenjem nacionalne himne", objavio je Domovinski pokret.

Na ovu ideju stigle su brojne reakcije.

Divjak: Himna je svečana pjesma

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da bi se vlast trebala baviti tisućama djece koji žive u neprikladnim uvjetima.

"Rasprava o svakodnevnom pjevanju himne u školama pomalo se pretvara u grotesku.

Meni je naša himna prekrasna, svečana i volim je, ali je pitanje kako bih se osjećala da je svako jutro trebam pjevati. I to prije druge kave.

Učenici u školi uče da je himna (grč. pjesma, hvalospjev) reprezentativna pjesma, najčešće države, koja se pjeva ili svira u svečanim i službenim prilikama. (lektire.hr)

Ako je tome tako kako opravdati da je početak nastave svaki dan svečana i službena prilika? "Evo, dragi učenici, sada ste otpjevali himnu, pa svečano i službeno pristupite testu iz matematike."

Možda pojedinim ministrima i političarima, koji ne znaju kako se zove i koliko je trajao studij koji su navodno završili u susjednoj državi, nedostaje da oni nisu tamo svaki dan pjevali himnu na svečanom i službenom početku nastave. Na koju su svečano i službeno dolazili!

A sad ozbiljno, ta rasprava služi ovima iz vladajuće koalicije da odvrate pažnju od stvarnih velikih pitanja i neuspjeha.

Primjerice, tisuće i tisuće djece žive u neprikladnim uvjetima u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali za ove frajere koji o tome trebaju brinuti, to nije tema.

Valjda bismo i toj djeci trebali narediti da pjevaju himnu kada god se osjećaju loše i spavaju na podu", napisala je na Facebooku.

Puljak: Sram vas bilo. Niste dostojni ni himne ni zastave

“Grubim nasrtajima na domovinu možete se suprotstaviti i obrazovanjem i edukacijom da se diplome ne smiju kupovati. Grozim se svih domoljuba od zanata koji stoje uspravno na pjevanju himne s rukom na srcu, a u pozadini potkradaju državu i ovaj narod, plagiraju doktorate, kupuju diplome ili to sve podržavaju. Kakvo vam je to domoljublje? Paravan za kriminal.

Sram vas bilo. Niste dostojni ni himne ni zastave. Hrvatska se voli poštenim radom i životom, a ne pjevanjem himne i tome treba učiti djecu. Živjeti pošteno", komentirao je Puljak na Fejsu.

Ministar Fuchs: Nema potrebe za centralnom naredbom

"Nije to loše - pjevanje himne, ali mislim da nema potrebe u ovom trenutku za nikakve centralne naredbe po tom pitanju, ali ako neka škola, ako neki ravnatelj, ako neki učitelji, roditelji na razini škole, školski odbor odluči da žele pjevati himnu dapače."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.