Dječak sudjelovao u neredima u Britaniji. Roditelji ga izgrdili pa mu se neće suditi

Ilustracija: EPA

Roditelji su 14-godišnjeg dječaka koji je sudjelovao u neredima u Velikoj Britaniji tako oštro izgrdili da su policija i tužitelji odlučili kako neće poduzimati daljnje radnje.

Stephen Parkinson, ravnatelj javnog tužiteljstva, rekao je da je odlučeno da je "bijes kojim su na to dijete obrušili njegovi roditelji" učinkovitiji od bilo koje kazne koju bi kaznenopravni sustav mogao izreći. Roditelji su dječaka odveli u policijsku postaju nakon što su shvatili da je sudjelovao u neredima. 

Nemiri su izbili diljem Velike Britanije ovog ljeta nakon što je Axel Muganwa Rudakubana nasmrt izbo tri djevojčice u Southportu. 17-godišnji Rudakubana je rođen u Cardiffu, a njegovi roditelji su podrijetlom iz Ruande. 

Optužen 12-godišnjak

Na meti izgrednika bile su džamije i hoteli u kojima su smješteni tražitelji azila. Stotine ljudi osuđene su zbog svoje uloge u neredima širom zemlje. Uspostavljeni su "brzi" sudovi za procesuiranje izgrednika. "Naišli smo na slučajeve, anegdotalno, da su obitelji to smatrale izlaskom, da izađu i jednostavno se pridruže neredima", naveo je Parkinson. 

“Ali imali smo slučaj u kojem je obitelj odvela svog 14-godišnjaka u policijsku postaju, vidjevši na društvenim mrežama da je on bio umiješan u nerede. Donijeli smo odluku da je gnjev koji su roditelji obrušili na to dijete bio učinkovitiji od bilo čega što kaznenopravni sustav može pružiti", dodao je. 

Priznao je da su tužitelji svjesni rizika da djeca mogu nepotrebno dobiti kriminalni dosje jer su sudjelovala u neredima. Jedan od najmlađih optuženika bio je 12-godišnji dječak, koji je dospio na naslovnice jer je njegova majka odlučila odletjeti na Ibizu na odmor dan prije nego što je on trebao doći na sud.

"Moramo pažljivo razmisliti o odlukama koje donosimo"

Okružna sutkinja Joanne Hirst naredila joj je da se pojavi na prekršajnom sudu u Manchesteru nakon odmora, gdje joj je rečeno da mora platiti odštetu od 1200 funti i krenuti na tečaj za roditelje. 

Više od 600 osoba dosad je optuženo za nerede ovog ljeta, od toga oko 530 odraslih i oko 75 maloljetnika. "Vrlo je zabrinjavajuće što su mladi uvučeni u ovo i, znate, potpuno sam svjestan kakve posljedice presuda može imati na nečiji život", kazao je Parkinson. 

"Dakle, moramo vrlo pažljivo razmisliti o odlukama koje donosimo. Ali ponekad država ipak treba intervenirati, ne da kriminal zabilježi u dosjeu, to je posljedica, nego da otvori mogućnost skretanja na pravi put", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.