Dječak u muzeju razbio posudu staru 3500 godina. Otac: Htio je vidjeti što je unutra

Foto: Muzej Hecht

Četverogodišnji dječak je tijekom putovanja s obitelji slučajno u muzeju u Izraelu razbio 3500 godina staru posudu. Muzej Hecht u Haifi je kazao za BBC da posuda datira iz brončanog doba, između 2200. i 1500. godine prije Krista, i da se radilo o rijetkom artefaktu jer je bila dobro sačuvana. 

Posuda je bila izložena odmah kraj ulaza u muzej i nije bila zaštićena staklom jer su iz muzeja smatrali da to izložbi daje poseban šarm. Dječakov otac Alex je rekao da je njegov sin povukao posudu jer ga je zanimalo što se nalazi u njoj. "Bio sam u šoku kada sam ga vidio kako stoji pored razbijene posude", kazao je. 

Reakcija muzeja

Muzej Hecht je priopćio kako su obitelj pozvali na ponovni posjet izložbi. "Kada netko namjerno ošteti izložene predmete, onda se ozbiljno bavimo takvim slučajem; što ponekad uključuje i policiju", navodi muzej. 

"No, sada se nije radilo o takvoj situaciji. Posudu je slučajno oštetilo malo dijete tijekom posjeta muzeju", dodaje. Drevni vrč će restaurirati stručnjak konzervator te će se u kratkom roku opet nalaziti na svome mjestu. 

"To više neće biti isti predmet"

Dječakov otac je kazao kako će mu laknuti kada vidi restauriranu posudu, ali da mu je žao jer "to više neće biti isti predmet". Muzej je rekao za BBC da se, kad god je to moguće, predmeti izlažu bez zaštite ili staklenih stijena i da će, unatoč ovome incidentu, nastaviti s tom tradicijom. 

Vrč datira iz vremena biblijskog kralja Davida i kralja Salomona, a u njemu se vjerojatno prenosilo vino ili maslinovo ulje. Obično se takve posude nalaze polomljene te je cijeli vrč vrijedno otkriće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.