Dobavljači Agrokora ostali bez novca, a država uzela PDV – imate li pravo na povrat?

Tomislav Miletić/PIXSELL

SLUČAJ Agrokora jedan je od najvažnijih događaja u hrvatskoj gospodarskoj povijesti. Slučaj je imao dramatične učinke na veliku većinu ekonomskih subjekata, a naročito na dobavljače Agrokora. Mnogi od njih nisu uspjeli naplatiti značajan dio svojih potraživanja, a likvidnost im je ugrozila i činjenica da su državi morali platiti PDV sadržan u njihovim nenaplaćenim računima.

Izvanredna uprava nad društvima iz sustava Agrokor je sui generis insolvencijski postupak. Uz ovaj, postoje i druge dvije vrste insolvencijskih postupaka – predstečaj i stečaj. Iako u slučaju Agrokor, ili u drugim insolvencijskim postupcima, vjerovnici nisu naplatili veliki dio svojih potraživanja, oni i dalje imaju pravo na povrat cijelog iznosa PDV-a koji je sadržan u njihovim nenaplaćenim računima izdanim dužnicima.

Vjerovnici u insolvencijskim postupcima, kad razmatraju hoće li od države zatražiti povrat PDV-a, moraju voditi računa da pravo na povrat zastarijeva u roku od šest godina od isteka godine u kojoj je pravo nastalo.

S obzirom na to da je nagodba vjerovnika Agrokora postala pravomoćna 2018. godine, zastara na isticanje prava na povrat PDV-a počela je teći 1. siječnja 2019. godine i istječe nakon 31. prosinca 2024. godine. To znači da od 1. siječnja 2025. godine vjerovnici Agrokora više neće moći zatražiti povrat PDV-a na potraživanja koja su u postupku nagodbe ostale nenaplaćena.

Foto: Pixabay

Vjerovnici u slučaju Agrokora, kao i u slučaju predstečaja ili stečaja, mogu namiriti cjelokupni iznos PDV-a koji je bio sadržan u njihovim računima. Dio PDV-a namirili su po postignutoj nagodbi vjerovnika s insolvencijskim dužnikom, a preostali dio mogu namiriti postavljanjem odgovarajućeg zahtjeva za povrat PDV-a od države.

Konkretno, ako vjerovnik Agrokora, ili nekog drugog insolvencijskog dužnika, ima nenaplaćenu fakturu koju je prijavio i priznata mu je u insolvencijskom postupku u iznosu od 125.000 kuna (u kunama jer Projekt obuhvaća tražbine do kraja 2023. godine), u iznosu fakture sadržan je PDV u iznosu od 25.000 kuna (ako se radi o isporuci na koju se obračunava opća stopa PDV-a od 25 posto). Ako se vjerovnik po zaključenju insolvencijskog postupka namiri 10 posto, dakle 12.500 kuna, u toj svoti namirenja nalazi se i 2.500 kuna PDV-a. Ostatak iznosa nenamirenog PDV-a od 22.500 kuna vjerovnik u okvirima dopuštenih rokova može potraživati od države.

Jedan od načina na koji trgovačka društva i ostali vjerovnici Agrokora mogu ostvariti pravo na povrat PDV-a je putem projektnog društva Panonia Solutions d.o.o. Jedina djelatnost društva Panonia Solutions d.o.o. je organizacija povrata PDV-a za svoje klijente. Ono raspolaže kapitalom od jedan milijun EUR i nema obveza. Direktor društva je Hrvoje Zgombić, ovlašteni porezni savjetnik.

Foto: PR

Društvo za svoje klijente snosi sve troškove postupka povrata PDV-a. Troškovi se odnose na troškove poreznih savjetnika, odvjetnika, eventualno i drugih stručnjaka. U njih također ulaze troškovi vođenja, praćenja  i zastupanja u svim fazama postupka povrata PDV-a do njegovog okončanja koje obuhvaćaju: upravni postupak pred poreznim tijelima, upravni spor pred upravnim i Visokim upravnim sudom, postupak pred Ustavnim sudom, postupak pred Sudom EU i postupak pred Europskim sudom za ljudska prava te eventualni postupak pred Komisijom EU.

Sve potrebne informacije o Projektu možete pronaći na Internet stranicama www.pdv.hr

Sponzorirani sadržaj donose Index i Panonia Solutions d.o.o. u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.